2014-03-16 12:12:47

Учні Ісуса покликані бути людьми, які слухають Його голос та серйозно ставляться до Його слів. На молитві «Ангел Господній» з Папою Франциском 16 березня 2014


Із тими, хто зазнає труднощів, ми покликані ділитися досвідом взаємин з Богом та скарбами, які з них випливають. На це звернув увагу Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 16 березня 2014 р., коментуючи євангельську розповідь про Переображення Господнє.

Як розповідає святий Марко, Ісус узяв Петра, Якова та Івана, та пішов з ними на гору. «Гора, – пояснив Святіший Отець, – представляє місце близькості з Богом та близької зустрічі з ним, місце молитви, де перебувається в присутності Господа». І там, на горі, Ісус показався учням переображеним, світлим, а згодом появилися пророки Мойсей та Ілля. Його обличчя було таким світлим, що Петро захотів затримати цю мить. А згори відразу пролунав голос Отця, Який проголосив Ісуса Своїм улюбленим Сином, кажучи: «Його слухайте!».

«Цей заклик Небесного Отця є дуже важливим, – зауважив Наступник святого Петра. – Ми, Ісусові учні, покликані бути людьми, які слухають Його голос та серйозно ставляться до Його слів». А щоб слухати Ісуса, то «потрібно йти за Ним», як це чинили люди по всій Палестині. Адже Ісус не промовляв з якоїсь усталеної катедри чи проповідальниці, але був «мандрівним учителем», проповідуючи вздовж дороги, долаючи іноді непередбачувані та не завжди зручні відстані.

Папа запропонував звернути увагу на два «значущі елементи» події Переображення, які він підсумував двома словами «підйом та спуск». З одного боку, ми потребуємо відходити на бік, так би мовити, підійматися на гору, тобто, у «простір тиші, щоб віднаходити себе самих та краще чути Господній голос». Однак, ми не можемо там залишатися, бо «зустріч з Богом на молитві спонукає нас зійти з гори» в долину, де зустрічаємо багатьох ближніх, «обтяжених труднощами, несправедливістю, матеріальною та духовною бідністю».

«І цим нашим ближнім, які зазнають труднощів, ми покликані принести плоди досвіду, який ми пережили з Богом, ділячись з ними отриманими скарбами благодаті», – підкреслив Святіший Отець, заохотивши вірних щодня читати принаймні уривок з Євангелії, щоб перебувати у постійному слуханні Божого слова. А для цього, за його словами, варто постійно мати з собою Святе Письмо у кишеньковому форматі.

«Звернімося тепер до нашої Матері Марії, та ввіряймося Її проводові, щоб з вірою великодушно продовжувати великопосну мандрівку, навчаючись трошки більше “підійматися” в молитві та “сходити вниз” з братньою любов’ю», – закликав Папа.







All the contents on this site are copyrighted ©.