2014-03-06 14:44:15

Папа Франциск: Християнин без хреста не християнин


Покора, лагідність, великодушність – таким є християнський спосіб поведінки, дорога, яка проходить через хрест та веде до радості. На це звернув увагу Папа Франциск, проповідаючи у четвер, 6 березня 2014 р., в каплиці «Дому святої Марти» у Ватикані. Святіший Отець коментував прочитані під час Святої Меси Христові слова: «Коли хто хоче йти за мною, нехай зречеться себе, візьме на себе свій щоденний хрест та йде за мною».

«Годі уявити християнське життя поза цією дорогою, – зауважив проповідник. – Завжди існує цей шлях, який Ісус подолав першим: шлях покори, також і приниження, самозречення, щоб потім воскреснути. Отож, таким є шлях. Християнське життя без хреста не є християнським, але якщо також хрест є позбавлений Ісуса, то він не є християнським. Християнський стиль – це взяти хрест разом з Ісусом та прямувати вперед. Не без хреста, не без Ісуса».

Папа пригадав, щоб Ісус Сам показав нам приклад. Будучи Богом, Він понизився, став слугою всім нам. І саме таке наставлення «нас спасе, принесе нам радість та вчинить нас плідними». Адже шлях самозречення є життєдайним, він протистоїть «шляхові егоїзму», який полягає у тому, щоб бути прив’язаним до всіх матеріальних дібр, тримаючи їх лише для себе.

Ісус навчав, що «хто хоче спасти своє життя, той його погубить», тому що «зерно, яке не вмирає, не приносить плоду». Але треба йти за Ісусом, наслідуючи Його, а не у світському стилі. Це означає йти Господньою дорогою так, як кожен може це робити, «великодушно віддаючи життя іншим, а не задля себе самих». «І в цьому, – підсумував Святіший Отець, – полягає наша радість і наша плідність: прямувати вперед з Ісусом. Інші радощі не є плідними, вони мають на думці лише те, як казав Господь, щоб завоювати весь світ, але в результаті це означає втратити й зруйнувати життя. На початку Великого Посту просімо у Господа Бога, щоб навчив нас цього християнського стилю служіння, радості, самозречення та плідності разом з Ним, як цього Він бажає».







All the contents on this site are copyrighted ©.