2014-03-04 18:35:52

Папа Франциск: Християнське життя – це не шукання матеріальної вигоди, а наслідуванні Ісуса


Хрест є невід’ємною частиною християнського шляху. Про це, коментуючи євангельську розповідь про те, як учні запитували Ісуса про винагороду, пригадав Папа Франциск під час проповіді в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 4 березня 2014 р., наголосивши, що сьогодні у світі більше мучеників, ніж в перших віках Церкви.

Ісус щойно закінчив говорити учням про небезпеку, пов’язану з багатствами, як святий Петро запитує, що вони отримають взамін за те, що все покинули та пішли за Нам. Святіший Отець зазначив, що відповідаючи на це запитання, Ісус виявив великодушність, кажучи, що «нема такого», який би лишив родину, дім, поля задля Нього і «не отримавувсе це назад сторицею». Петро мабуть подумав, що іти за Христом означає добру комерційну інвестицію, якщо можна отримати стократну винагороду, але Ісус відразу додає, що поряд з цією винагородою будуть переслідування.

«Такою є винагорода християнина, таким є шлях того, хто хоче йти за Ісусом, тому що це шлях, яким пройшов і Він, що також був переслідуваним. Це шлях пониження», – зауважив проповідник, пригадуючи слова святого Павла з Послання до Филип’ян, що Христос «став людиною і понизив Себе аж до смерті»
.
Далі Папа пригадав, що й серед євангельських блаженств знаходимо «блаженство переслідування»: «Блаженні ви, коли вас зневажатимуть, коли вас переслідуватимуть за моє ім’я». І коли поглянемо в історію Церкви, то побачимо, що як тільки апостоли почали проповідувати після Зшестя Святого Духа, то відразу розпочались переслідування: ув’язнено Петра, каменовано Стефана. І це триває до сьогоднішнього дня. «Хрест завжди присутній на християнській дорозі!» – наголосив проповідник, пояснивши: «Це тому, що світ не мириться з божественністю Христа. Не толерує звіщення Євангелія, не толерує блаженств. Тому з’являються переслідування: словом, очорненням, речі, які виговорювали на християн перших віків, знеславлення, ув’язнення… Але ми про це легко забуваємо. Подумаймо лишень, що 60 років тому у таборах, в нацистських та комуністичних в’язницях було багато християн! Лише за те, що вони були християнами! Але й сьогодні… Хтось скаже, що ми, мовляв, культурні, і ці речі не існують. Ні, вони існують! І я скажу вам, що сьогодні більше мучеників, ніж на початках Церкви», – наголосив Наступник святого Петра.

Сьогодні, за словами Святішого Отця, багато християн зазнають переслідувань, навіть засуджені лише за те, що мають Біблію. «Але це – радісний шлях, – додав він. – тому що Господь не випробовує нас більше понад те, що ми можемо перенести. Християнське життя не є комерційною вигодою, не означає робити кар’єру. Це просто йти за Ісусом!» Але коли йдемо за Ісусом, то приходять переслідування. Тому Папа заохотив замислитися над тим, чи ми маємо бажання бути сміливим у свідченні Ісуса, а також скерувати свою думку до тих, які переслідувані за віру.








All the contents on this site are copyrighted ©.