2014-01-17 14:18:52

Папа Франциск: Християнин не міняє Божого слова на модніше


Дар бути Божими дітьми не можна «продавати» заради помилкового сенсу «нормальності», що веде до забуття Божого слова та спонукає жити так, ніби Бога не має. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він відслужив у п’ятницю, 17 січня 2014 р., в резиденції «Дім святої Марти».

Коментуючи читання зі старозавітної Книги Самуїла, в якому розповідається про те, як Ізраїльський народ вимагав у пророка, а через нього – у Бога, призначити їм царя, Святіший Отець звернув увагу на існування спокуси, бути, так би мовити, «нормальними», яка, по-суті, полягає в тому, щоб ігнорувати Божим словом, ідучи лише за людським, за «словом власних забаганок», відкидаючи дар Богодитинства задля «світської одноманітності». Народ вимагає «царя-суддю», відкидаючи Боже слово, тому що хоче бути, «як і інші народи».

«Нормальність життя, – зауважив у цьому контексті Папа, – вимагає від християнина вірності своєму виборові, і того, щоб не продавати його заради того, щоб прямувати до світської одноманітності. У цьому полягає спокуса вибраного народу, але також і наша. Ми неодноразово забуваємо Боже слово, те, що нам каже Господь, та приймаємо якесь модне слово, чи не так?» – запитав проповідник, зазначаючи, що це є одна з підступних форм віровідступництва. Бо апостазія, виразне відречення Бога, є явною, натомість вищезгадана спокуса піддаватися світськості часто залишається непомітною.

Святіший Отець наголосив, що «християнин повинен бути нормальним, як і всі люди», але «існують цінності, яких християнин не може приймати», він повинен пам’ятати Боже слово, яке промовляє: «Ти – моя улюблена дитина, ти – вибраний, я перебуваю з тобою». А це вимагає здатності протистояти цій спокусі, яка випливає зі своєрідного «комплексу меншовартості».

Підсумовуючи, Папа закликав молитися, просячи в Бога благодаті «долати наш егоїзм, який полягає у тому, щоб все чинити по-своєму», але також просити дару «духовного смирення», тобто, «відкритості серця на Боже слово».







All the contents on this site are copyrighted ©.