2014-01-16 13:40:08

Папа Франциск: Туди, де бракує Божого слова, приходить зіпсуття


Причиною скандалів у Церкві є брак живих взаємин з Богом та Його словом. Тоді «зіпсовані» священики, замість того, щоб давати вірним хліб життя, підсувають святому Божому людові отруєну страву. Про це говорив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у четвер, 16 січня 2014 р., коментуючи біблійне читання, що розповідало про поразку ізраїльтян від філістимлян.

Святіший Отець зазначив, що в ту епоху, про яку розповідає старозавітна Книга Самуїла, вибраний народ залишив Господа, як тоді казали, Боже слово було «рідкісним». Старий священик Елі був «літеплим», а його сини були «корумпованими та наганяли страх на людей», зловживаючи службою при жертовнику. Під час війни проти ворогів, бачивши їх переважаючу силу, ізраїльтяни вирішили взяти у похід ковчег завіту, але ставилися до нього не як до символу Божої присутності, але як до талісману, магічної речі. Тому й зазнали поразки, а ковчег захопили вороги.

«Цей уривок з Писання, – зауважив Папа Франциск, – спонукає нас замислитися над тим, якими є наші взаємини з Богом, з Його словом: формальними, далекими? Чи Боже слово входить у наші серця, змінює наші серця, має силу, чи це лише формальні стосунки. Мовляв, усе гаразд, але серце замкнене перед Божим словом! І це спонукає також замислитися над поразками Церкви, над багатьма поразками Божого люду лише через те, що він не чує Бога, не шукає Господа, не дозволяє Богові себе знайти! А пізніше, після трагедії, молитва є наступною: О Господи, що сталося? Віддав на посміховище нас сусідам нашим, на погорду й наругу тим, що навкруги нас. Учинив нас поговором між людьми, народи над нами хитають головою», – як про це йшлося у респонсорійному псалмі.

Святіший Отець зауважив, що і християни мають чого соромитися. У Церкві трапляється багато скандалів, про які й не треба говорити, бо всі про це знають... «Сором Церкви! Чи ми соромилися цих скандалів, поразок священиків, єпископів, мирян? – вів далі проповідник. – У цих скандалах Боже слово було рідкісним! Серед цих чоловіків та жінок Боже слово було рідкістю! Вони не підтримували зв’язків з Богом! Вони займали становище у Церкві, становище влади, і також мали зручності. Але Божого слова не мали!» Такі люди можуть нахвалятися тим, що носять хрест, але вони схожі до тих ізраїльтян, які носили ковчег «без живих взаємин з Богом та Його словом».

Папа пригадав присутнім Христові слова про тих людей, через яких приходить згіршення, наголошуючи на тому, що в цьому випадку дійсно прийшло згіршення, що привело до занепаду Божого народу, до зіпсуття священиків. «Бідні люди! Бідні люди! Ми не даємо їм на поживу хліба життя, не даємо у цьому випадку істину! А навіть, часто даємо споживати отруєну страву», – зауважив Святіший Отець, закликавши присутніх молитися за те, щоб Господь допомагав нам «ніколи не забувати Божого слова, яке є живим, яке входить до наших сердець, і ніколи не забувати про святий люд, вірний Богові, який чекає від нас скріплюючої поживи».







All the contents on this site are copyrighted ©.