2013-12-30 13:25:47

Показником життя сім'ї є її ставлення до своїх дітей та похилих віком. На молитві «Ангел Господній» з Папою Франциском 29 грудня 2013


Втеча Пресвятої Родини до Єгипту, про яку в Церкві латинського обряду розповідалось в євангельському читанні першої неділі після Христового Різдва, відзначаючи свято Святого Сімейства Ісуса, Марії та Йосифа, була темою роздумувань Папи Франциска перед молитвою «Ангел Господній» у неділю 29 грудня 2013 року. Святіший Отець зазначив, що та ситуація вписується в шлях Воплочення, через який Бог взяв на Себе людську природу, не виключаючи тривоги, невпевненості та нестатків, яких зазнають біженці. Ці обставини, як наголосив Папа, на жаль, не чужі мільйонам сучасних сімей.

«Майже кожного телебачення й газети інформують про біженців, які втікають від голоду, війни, від інших серйозних небезпек, шукаючи безпеки та гідного життя для себе і своїх сімей, – сказав Папа Франциск. – У далеких країнах, навіть знайшовши роботу, ці біженці та іммігранти не завжди зустрічають насправді гостинний прийом, пошану, визнання цінностей, носіями яких вони є. Їх справедливі очікування зустрічаються з важкими і складними ситуаціями, які, іноді, здаються непереборними.Тому, спрямувавши погляд на Пресвяту Родину з Назарету, в той момент, коли вона змушена втікати, подумаймо про драму тих мігрантів та біженців, що стають жертвами відкинення та експлуатації, які є жертвами торгівлі людьми і рабської праці. Але подумаймо також і про інших "вигнанців", – я б їх назвав «прихованими вигнанцями», – які можуть бути навіть усередині сімей: наприклад, про літніх людей, до яких, іноді, ставляться як до перешкоди. Я часто думаю, що показником життя сім'ї є її ставлення до своїх дітей та похилих віком».

Святіший Отець наголосив, що Ісус бажав народитись у людській сім’ї, маючи матір і батька. І це нам показує кожен вертеп, де бачимо у вифлеємській печері Ісуса з Марією та святим Йосифом. Ісус також бажав належати родині, яка пережила труднощі вигнання, щоб ніхто не відчував себе виключеним з люблячої близькості Бога. Втеча в Єгипет через погрози Ірода показує нам, що Бог є там, де людині загрожує небезпека, де людина страждає, втікає, зазнає забуття й відкидання; але Бог є також і там, де людина мріє, сподівається повернутися на батьківщину, щоб жити в свободі, там, де людина будує плани й робить вибір на користь життя і гідності.

Єпископ Риму підкреслив, що Пресвята Родина дозволяє також побачити простоту життя, яке вона вела в Назареті. Цей приклад корисний родинам, він допомагає їм ставати дедалі більше спільнотами любові й примирення, в яких відчувається ніжність, взаємодопомога, взаємне прощення. Папа сказав, що слід пам’ятати три ключові слова, необхідні для того, щоб жити в сім’ї в мирі та радості – дозвольте, дякую, перепрошую. Якщо в сім'ї ставляться один до одного ненав'язливо, то просять дозволу і коли в сім'ї немає егоїзму, то говорять один одному: «Спасибі!», а якщо в родині хтось усвідомить, що зробив щось погане і вміє просити вибачення, то в такій родині панує мир і радість.

Святіший Отець закликав сім'ї усвідомити їхню важливість у Церкві і в суспільстві, оскільки звіщення Євангелія здійснюється, насамперед, через родини, щоб потім досягти інших сфер повсякденного життя. Він також закликав із запалом молитись до Пресвятої Богородиці, Матері Ісуса і нашої Матері, та святого Йосифа, Її Обручника, прохаючи просвічувати, утішати, провадити кожну родину в світі, щоб вона могла з гідністю і спокоєм здійснювати місію, доручену їй Богом.

А після проказування Богородичної молитви «Ангел Господній» Папа Франциск згадав Синод Єпископів, приготування до якого вже розпочалось і який буде присвячений сім’ї, ввіряючи його проведення та плоди Пресвятій Родині, та прочитав молитву за родини всього світу та за наступний Синод Єпископів.

На закінчення недільної молитовної зустрічі Папа привітав прочан, зібраних в Марійських базиліках, з’єднаних телемостом з площею святого Петра у Ватикані – в базиліці Благовіщення у Назареті, в санктуарії Святого Дому в Лорето (Італія) та базиліці Пресвятої Родини в Барселоні (Іспанія), і всіх, «зібраних у різних країнах світу на богослуженнях, присвячених сім’ї, зокрема в Мадриді».







All the contents on this site are copyrighted ©.