2013-12-07 14:22:26

Присутність Церкви в Інтернеті незамінна, але самих технологій недостатньо. Папа Франциск до учасників Пленарної асамблеї Папської Ради в справах мирян


Також і в Інтернеті Церква повинна з євангельським стилем звіщати Христа. На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи у суботу, 7 грудня 2013 р., учасників Пленарної асамблеї Папської Ради в справах мирян, яка тривала від 5 до 7 грудня і була присвячена темі: «Звіщати Христа у цифровій епосі». Святіший Отець закликав вірних завжди шукати нових шляхів для звіщення Євангелія.

Промовляючи до членів та радників Папської Ради у справах мирян, Папа Франциск відзначив різні ініціативи, нещодавно здійснені нею. Зокрема, Всесвітній День Молоді у Ріо-де-Жанейро, Загальноафриканський конгрес, присвячений формуванню мирянства, який пройшов 2012 року, та семінар на тему: «Бог ввіряє людську істоту жінці», присвячений 25-річчю енцикліки блаженного Івана Павла ІІ Mulieris dignitatem про гідність і покликання жінки. «В період культурної кризи нашого часу, жінка перебуває на передовій боротьби за збереження людства», – сказав Святіший Отець, зауваживши, що ці питання потребують особливої уваги.

Переходячи до теми цьогорічної Пленарної зустрічі, Глава Католицької Церкви зазначив, що мова йде про «простір, упривілейований для діяння молоді, для якої “мережа” є, так би мовити, чимось природнім». Папа зазначає, що «Інтернет – це складна та поширена дійсність, яка постійно розвивається, а її розвиток наново ставить завжди актуальне питання про взаємини віри та культури».

У цьому контексті Наступник святого Петра пригадав, як у перших століттях християнської ери Церква старалася рахуватися з надзвичайною спадщиною еллінської культури, про те, що перед обличчям «глибоких філософських систем та цінного виховного методу, позначеного, однак, язичницькими елементами» Отці Церкви не уникали співставлення, але не погоджувалися на жодний компроміс з ідеями, суперечливими вірі. «Вони, натоміть, зуміли розпізнати та засвоїти найпіднесеніші концепції, перемінюючи їх у світлі Божого слова», – підкреслив Папа, зауважуючи, що також серед користей та небезпек інтернету слід усе ретельно розглядати, уникаючи «небезпечних ілюзій та пасток», але відкриваючи «цінні нагоди для того, щоб провадити людей до світлого Господнього обличчя».

«Серед можливостей, наданих засобами цифрової комунікації, найважливіша стосується звіщення Євангелія, – вів далі Святіший Отець. – Очевидно, не є достатнім здобути технічні вміння, які також є важливими. Йдеться, насамперед, щоб зустрічати реальних людей, часто зранених та загублених, аби запропонувати їм справжні причини надії. Звіщення вимагає справжніх міжлюдських стосунків, спрямованих на те, щоб вилитися у особисту зустріч з Господом. Тому, – наголошує Папа, – самого інтернету недостатньо, технології не є достатніми. Але це не означає, що присутність Церкви у мережі є некорисною, навпаки, необхідно, завжди з євангельським наставленням, бути присутнім у середовищі, яке для багатьох людей, особливо, молоді, стало своєрідним життєвим простором, щоб пробуджувати невикорінні питання серця про сенс існування, та щоб вказати на шлях, який веде до Того, Хто є відповіддю, Божим милосердям, що стало тілом, до Господа Ісуса».

Підсумовуючи, Святіший Отець зазначив, що Церква завжди шукає «нових шляхів для звіщення Євангелія», а «вклад та свідчення мирян з кожним днем виявляються незамінними».







All the contents on this site are copyrighted ©.