2013-12-06 14:35:26

Папа Франциск: Необхідно молитися з наполегливістю і переконанням, що Бог вислухає нашу молитву


У п’ятницю, 6 грудня 2013 року, коли за новим Календарним стилем Церква літургійно спогадує святого чудотворця Миколая, під час Святої Меси у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» Папа Франциск заохотив вірних молитися з наполегливістю і переконанням, що Бог вислухає нашу молитву, наголошуючи на тому, що християнська молитва має два наставлення: потреби та впевненості.

За словами Святішого Отця, християнин, який молиться, не боїться потурбувати Господа Бога і, одночасно, у глибині свого серця, має сліпе довір’я у Батьківську любов Всевишнього. Говорячи про таке сліпе довір’я, Єпископ Риму пригадав про двох сліпців, про яких цього дня читалося під час Служби Божої. Вони не бачили Ісуса, однак, кричали Йому вслід, виявляючи свою потребу оздоровитися. Або, як єрихонський сліпець, який також сильним голосом просив в Ісуса, щоб Він відкрив йому очі.

Далі Папа запропонував призадуматись над тим, чому Ісус вчить нас молитися, як «надокучливий приятель», що просить про їжу у нічний час чи, як вдова, що своїми наполегливими проханнями добилась милості у несправедливого судді. «Не знаю, може це звучить негарно, але молитись – це трішки надокучати Богові, щоб нас вислухав», – підкреслив Святіший Отець, додаючи, що таким чином зможемо привернути погляд і серце Бога до нас. Саме так вимолили оздоровлення і десять євангельських прокажених: вони з впевненістю наполегливо просили оздоровлення. Саме так навчає нас молитися Спаситель! Бо часто ми задумуємось над тим, скільки разів ми повинні у Бога чогось просити: раз, два рази чи більше. По кількох спробах опускаємо руки і забуваємо, що потрібно й далі просити у Всевишнього того, чого нам потрібно. Христос навчає, що потрібно бути наполегливими, бо хто стукає, той галасує та надокучає і саме такому відчиняють.

Окрім наполегливості, у молитві слід мати й глибоке переконання, що Господь нас вислухає і що Він хоче та може нам допомогти. Господь і до нас скеровує запитання: «А чи ти віриш, що Я це можу зробити?» Вселенський Архиєрей наголосив, що Господь може це зробити, але коли і як Він це зробить, ми не знаємо. Тому, Папа ще раз заохотив виявляти Богові в молитвах усі наші потреби, але робити це з переконанням у Його всемогутність і відкритість на наші прохання, сліпо Йому ввіряючись.








All the contents on this site are copyrighted ©.