2013-12-05 12:41:44

Папа Франциск: Боже слово слід не лише промовляти, але й впроваджувати в життя


Той, хто промовляє християнські слова без Христа, тобто, не впроваджуючи їх у життя, наносить шкоду собі та іншим, тому що переможений гордістю і викликає поділи, також і у Церкві. Про це говорив Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси у четвер, 5 грудня 2013 р., коментуючи Ісусову притчу про дім, збудований на скелі.

Христос навчав, що той, хто слухає та виконує Боже слово, той схожий до людини, яка будує свій дім на скелі. Ісус звинувачує фарисеїв у тому, що вони знають заповіді, але не виконують їх. «Добрі слова», як зауважив Святіший Отець, коли їх не впроваджувати в життя, «не лише не приносять користі, але також чинять зло: вони обманюють, спонукаючи вірити, мовляв, маємо гарний дім, але він без фундаментів».

У першому читанні, яке було зі старозавітної Книги Ісаї, пророк закликає: «Довіряйте завжди Господеві, тому що Господь – вічна скеля!». «Скелею, – пояснив проповідник, – є Ісус Христос! Скелею є Господь! Слово є сильним, життєдайним, може прямувати вперед, може витримати всі напади, якщо коріння цього слова в Ісусі Христі». Папа наголосив, що слово християнина, яке не має свого життєдайного коріння в Ісусі, є словом без Христа, а таке слово є обманливим.

«Християнське слово без Христа веде до марнославства, до покладання надії на себе самого, до гордості, до влади задля влади. А Господь скидає таких з престолів. Це постійно спостерігаємо в історії спасіння», – зауважив Святіший Отець, пригадуючи слова старозавітної Анни, матері пророка Самуїла, та слова Богородиці із пісні «Величай, душе моя, Господа», що Господь скидає марнославних, гордість тих людей, які вважають себе скелею. «Це, – додав він, – люди, які лише йдуть за словом, але без Ісуса Христа, хоч і за християнським словом, але без Ісуса Христа, без служіння Ісусові Христові, без любові до Ісуса Христа. А Господь нам сьогодні каже будувати своє життя саме на цій скелі, якою є Він Сам».

За словами Папи, кожному з нас варто перевірити своє сумління, замислитися над тим, «якими є наші слова», чи це дійсно смиренні слова, слова з Ісусом Христом. Адже коли їх позбавити Ісуса, то це «також ділить нас між собою, спричиняє поділи в Церкві». Тому ми повинні «просити у Господа благодаті, щоб Він допоміг нам у цьому смиренні, яке ми завжди повинні мати, промовляти християнські слова у Христі Ісусі», щоб промовляти їх з покорою, яка випливає з усвідомлення того, що «ми є спасенними учнями».







All the contents on this site are copyrighted ©.