2013-12-02 12:43:16

Спільним горизонтом, до якого паломничаємо, є горизонт надії. На молитві «Ангел Господній» з Папою Франциском 1 грудня 2013


Період Адвенту повертає нам горизонт надії. Про це Папа Франциск пригадав, промовляючи до десятків тисяч вірних, які у неділю, 1 грудня 2013 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, щоб разом з Наступником святого Петра проказати Богородичну молитву «Ангел Господній». Цього дня у Церкві латинського обряду розпочався Адвент – період приготування до Різдва, і саме цьому «періодові надії» Святіший Отець присвятив своє повчання.

Папа Франциск зазначив, що новий літургійний рік, який починається у першу неділю Адвенту, є початком нового шляху Божого люду з Ісусом Христом, Пастирем, «Який провадить нас через історію до сповнення Божого Царства». «Саме тому, – додав він, – цей день має особливу привабливість, тому що дає нам відчути глибоке відчуття історії. Ми наново відкриваємо прекрасність того, що ми всі разом перебуваємо в дорозі: Церква зі своїм покликанням та місією, та усе людство, народи, цивілізації, культури, всі паломничають стежками часу.

Але яка мета цієї подорожі? Чи дійсно може існувати спільна мета? Святіший Отець пригадав, що у старозавітній Книзі пророка Ісаї описане загальне паломництво всіх народів до Єрусалиму, до Святого Міста, де стоїть Господній храм, тому що там об’явилося «Боже обличчя та Його закон». «Свою повноту, – пояснив він, – об’явлення віднайшло у Христі Ісусі, і “Господнім храмом” став Він Сам, Воплочене Слово: Він – одночасно і провідник і ціль нашого паломництва, паломництва усього Божого люду, і в Його світлі також всі народи мають змогу йти до Царства справедливості, до Царства миру».

Пророк Ісая у цьому пророцтві далі говорить, що підсумком цього паломництва буде час, коли мечі будуть перековані на плуги, часом, у якому народи житимуть у мирі. Папа двічі прочитав цей уривок, а коментуючи його, сказав: «Коли ж це настане? Що за прекрасним буде день, коли озброєння будуть демонтовані, щоб перемінитися у знаряддя праці! Яким же прекрасним буде цей день! І це є можливим. Зробімо ставку на надію, на надію на мир, і це стане можливим».

«Як у житті кожного з нас завжди існує потреба розпочинати наново, знову підводитися, знову відшукувати сенс власного існування, подібно і великому людському родові необхідно завжди наново віднаходити спільний горизонт, до якого прямуємо», – вів далі Святіший Отець, вказавши, що цим горизонтом є горизонт надії. «Період Адвенту, який сьогодні знову розпочинаємо, – додав він, – повертає нам горизонт надії, надії, яка не розчаровує, тому що ґрунтується на Божому слові. Надії, яка не розчаровує, просто-на-просто, тому, що Господь ніколи не розчаровує! Він залишається вірним».

А прикладом такого духовного наставлення є для нас Пречиста Діва Марія, «проста сільська дівчина, Яка у Своєму серці несе усю Божу надію. У Її лоні Божа надія прийняла тіло, стала людиною, увійшла в історію». Цією надією є Ісус Христос. «Дозвольмо, – закликав Папа, – щоб Вона провадила нас, тому що Вона є Матір’ю і знає, як нас вести».







All the contents on this site are copyrighted ©.