2013-12-02 13:57:44

Папа Франциск: Дорога, на якій не зустрічаємося з Ісусом, не є християнською


Ісуса зустрічаємо у добрих ділах. Про це Папа Франциск пригадав вірним на римській парафії святого Кирила Олександрійського, яку він відвідав у неділю, 1 грудня 2013 р, ввечері, в перший день Адвенту та літургійного року. На цій парафії, яка розташована у східному передмісті Риму, присутні є багато мігрантів. Відвідуючи одну із громад своєї дієцезії, Єпископ Риму поспілкувався з хворими та з охрищеними протягом душпастирського року, посповідав кількох вірних, а тоді розпочав Святу Месу, під час якої уділив Святу Тайну Миропомазання дев’ятьом хлопцям. Зазначимо, що це був другий візит Папи Франциска на одну із парафій Риму. У травні він побував на парафії святих Єлизавети та Захарії.

Життя є паломництвом, а найбільшим подарунком є зустріч з Ісусом. Так можна підсумувати проповідь Святішого Отця, сказану на цій периферійній парафії Вічного Міста. Коментуючи читання з пророка Ісаї про те, що наприкінці часів гора Господнього Храму «буде поставлена на вершині гір», та заклик пророка вирушити у паломництво до Божого дому, Папа зазначив, що остаточною метою цієї подорожі є зустріч з Ісусом. «Найважливішою річчю, яка може статися з людиною, – сказав він, – є зустріч з Ісусом, з тим Ісусом, Який нас любить, нас спас, віддав за нас Своє життя».

Але може виникнути запитання: коли я зустрічаю Ісуса? Чи лише наприкінці? «Ні, ні! – наголосив Святіший Отець, – Ми Його зустрічаємо щодня. А як? У молитві: коли молишся, зустрічаєш Ісуса. Коли причащаєшся, зустрічаєшся з Ісусом. У Святих Тайнах: коли приносиш своє дитя, щоб охристити, зустрічаєш, знаходиш Ісуса». І все життя є зустріччю з Ісусом, «коли йдемо до Церкви, коли чинимо добрі діла, коли відвідуємо хворих, коли допомагаємо бідному, коли думаємо про інших, коли ми не є егоїстами, коли ми є привітними...» А життєвий шлях, це і є оте «паломництво назустріч Ісусові». «І сьогодні, – додав Єпископ Риму, – мені дуже приємно, що я тут, з вами, тому що всі разом під час Святої Меси ми зустрінемо Ісуса та частину цього шляху пройдемо разом».

У цьому контексті Папа зазначив, що «дорога, на якій не зустрічаємо Ісуса, не є християнським шляхом», а зустрітися з Ним означає дозволити, щоб Він нас провадив. Іноді причиною знеохочення на цій дорозі може стати усвідомлення власної грішності, але такій людині Святіший Отець пригадує, що «ті, кого Ісус найбільше намагався знайти, були найбільшими грішниками», бо Він прийшов до тих, які потребують зцілення. І прощення, яке отримуємо під час сповіді – це також зустріч з Ісусом.







All the contents on this site are copyrighted ©.