2013-11-18 13:12:09

Терпеливо очікувати надійних плодів спасіння. На молитві «Ангел Господній» з Папою Франциском 17 листопада 2013


Спротив, який зустрічаємо з огляду на віру, є нагодою для свідчення та не повинен віддаляти нас від Господа Бога. На цьому наголосив Папа Франциск, промовляючи до десятків тисяч римлян та гостей Вічного Міста, які заповнили площу Святого Петра у Ватикані в неділю, 17 листопада 2013 р., щоб разом з Наступником святого Петра проказати молитву «Ангел Господній».

Святіший Отець коментував євангельський уривок, який розповідає про те, як Ісус передвіщає «останні часи». Ці слова Спаситель сказав у Єрусалимі, спонукуваний тим, як люди говорили про святиню та її красу. А Ісус сказав, що «прийде час, коли від того, що бачите, не залишиться камінь на камені». Відразу прозвучали запитання про те, коли і як це станеться, але Христос переміщує увагу із другорядних на два суттєвих аспекти: слід не дати себе звести фальшивими пророками й не дозволити на те, щоб нас сковував страх, та переживати час очікування, як час свідчення та витривалості.

«Це Ісусове слово завжди актуальне, також і для нас, що живемо у ХХІ сторіччі», – сказав Святіший Отець, наголошуючи на Христових словах: «Пильнуйте, щоб не дати себе звести. Багато-бо прийдуть у моє ім’я». «Це, – пояснив він, – заохочення до розпізнавання, до цієї християнської чесноти розуміти, де є Господній дух і де – лукавий. Також і сьогодні, насправді, існують фальшиві “спасителі”, які пробують заступити Ісуса: лідери цього світу, фальшиві святі, також і маги, особи, які намагаються притягнути до себе серця та уми, особливо, молодих». І Ісус перестерігає, щоб не йти за ними, а також допомагає нам долати страх, звільняє нас перед обличчям війн та природних катаклізмів від фаталістичних та апокаліптичних наставлень.

«Другий аспект, – вів далі Папа, – заторкує нас, саме як християн і як Церкву: Ісус передвіщає болючі випробування та переслідування, яких зазнають Його учні задля Нього. Але також запевняє: “Навіть волосок з голови вашої не пропаде”. Він пригадує нам, що ми повністю в Божих руках! Спротив, який зустрічаємо з огляду на нашу віру та прийняття Євангелія, є нагодами для свідчення; вони не повинні віддаляти нас від Господа, але спонукати ще більше ввірятися Йому, силі Його духа та благодаті».

У цьому контексті Святіший Отець скерував думки присутніх до «братів і сестер християн, які зазнають переслідувань за віру». «Їх – багато. Можливо, – сказав він, – набагато більше, як у перших віках. Ісус з ними. Але також і ми єднаємося з ними через молитву та любов. Ми також захоплюємося їхньою сміливістю та свідченням».

Врешті, Ісус дає обітницю, яка є запорукою перемоги: «Вашою витривалістю спасете життя ваші». «Скільки-то надії у цих словах! Вони є пригадкою про надію та терпеливість, заохоченням вміти почекати на надійні плоди спасіння», – сказав Папа, додаючи, що «випробування та труднощі є частиною більшого задуму», і не зважаючи на трагедії і біди світу, «задум Божого милосердя й доброти здійсниться».

«Це Ісусове послання, – підсумував Святіший Отець, – спонукає нас задуматися над нашим теперішнім і додає сили для того, щоб відважно та з надією виходити йому назустріч, у супроводі Богородиці, Яка завжди прямує вперед поруч з нами».







All the contents on this site are copyrighted ©.