2013-10-21 15:04:20

Папа Франциск: Захланність це «хвороба», яка руйнує людину та її взаємини


Захланність, прив’язаність до грошей руйнує людську особу, нищить родини та взаємини з ближніми. Про це Папа Франциск говорив, проповідуючи під час ранкової Святої Меси у понеділок, 21 жовтня 2013 р., коментуючи євангельський уривок, який розповідає про те, як до Ісуса звернувся один чоловік, прохаючи розсудити його з братом в питаннях спадщини.

«Це щоденна проблема, – зауважив Святіший Отець. – Скільки-то розбитих сімей з причини грошей ми бачили: брат проти брата, батько проти сина... Це перша справа, яку чинить оте наставлення бути прив’язаним до грошей: воно руйнує! Коли людина прив’язана до грошей, то нищить себе саму, нищить сім’ю». Проповідник зауважив, що гроші потрібні для того, щоб могти здійснити багато добрих проектів, сприяти розвиткові, але коли серце «прив’язується» до них, вони стають руйнівними.

Далі Папа пригадав Ісусову причту про багача, який нагромаджував скарби для себе, не багатіючи в Бога. Що злого він чинить? Він піддався захланності: мати дедалі більше, дедалі більше... Це веде до ідолопоклонства, до руйнування стосунків з ближніми. «Не самі гроші, – підкреслив Святіший Отець, – але поведінка, яка називається захланністю». Вона приводить людину до «хвороби», примушуючи думати тільки про гроші... Вона є засобом ідолопоклонства, тому що веде «на іншу дорогу, ніж та, яку Бог приготував для нас». А Божу дорогу нам об’явив Ісус, Який був рівний Богові, але задля нас впокорився, понизився, ставши слугою.

Ось чому Христос неодноразово промовляє суворі слова проти прив’язаності до грошей. Вчить нас, що неможливо служити двом панам, радить не турбуватися, бо «Господь знає, що нам потрібно». Натомість, багач з притчі думає лише про багатства, і Бог називає його «безумним».

Підсумовуючи, Папа зазначив, що Ісус навчає нас дороги бідності, але це не є шлях «бідності задля бідності». «Ні, – сказав він, – це шлях бідності, як засобу для того, щоб Бог був Богом, щоб Він був для нас єдиним Господом! Не золотий ідол! Бо всі добра, які маємо, Господь дає нам для того, щоб спричинятися до поступу світу, до поступу людства, щоб допомагати іншим».







All the contents on this site are copyrighted ©.