2013-09-23 14:07:44

Молодь без радості та надії викликає тривогу: це не молодь. Зустріч Папи Франциска із сардинською молоддю


Завершенням Пастирського візиту Папи Франциска до міста Кальярі, адміністративного центру італійського острівного регіону Сардинії, була зустріч з місцевою молоддю. Своє звернення до юнаків і дівчат, відповіді на їхні запитання, Святіший Отець побудував на основі євангельської розповіді про покликання апостолів на березі Галилейского моря.

Після проповіді, виголошеної з Петрового човна, Ісус каже йому відплисти на глибінь та закинути сіті. Для досвідченого рибалки, який цілу ніч трудився і нічого не спіймав, ці слова були випробуванням. У цьому контексті Папа говорив про «досвід поразки», який кожен відчув у своєму житті. Не бракує його також у Церкві, де священики, катехити, провідники докладають багато старань, а результати виявляються непропорційними до витрачених сил. І це може викликати почуття знеохочення.

Але перед обличчям цього не слід дозволити на те, щоб перемогли песимізм та зневіра. «Християни-песимісти – це паскудна річ!» – наголосив Святіший Отець, наголошуючи на тому, що надія є головною ознакою молодості, людина без неї швидко старіє. «Якщо не маєте надії, то треба серйозно задуматися... Юнак чи дівчина без надії викликає тривогу: це не молодь», – зауважив Папа, вказавши на приклад святого Петра, який не піддався почуттю втоми й зневіри, але на Господнє слово закинув сіті. Він не розраховував на власні сили чи досвід, але на Господнє слово, і результат був неймовірним: сіті мало не порвалися від улову.

Тому, за словами Святішого Отця, відповіддю на почуття поразки повинно бути довірення себе Ісусові. Він є Тим, кому можна довіряти, Він допоможе прямувати вперед. «Труднощі не повинні вас лякати, але спонукати долати їх... Почуйте, як Ісус каже вам: Відпливи на глибінь та закинь сіті, о молоде Сардинії!» – закликав Папа, зазначаючи, коли здається, що все спинилося, що «наші особисті проблеми перемагають нас, що суспільні трагедії не знаходять належної розв’язки, піддаватися не є добре». Адже існує вихід, яким є Ісус, Якого слід впустити до свого човна і з Ним відплисти на глибину. Бо віра в Нього «веде до надії, яка виходить за межі впевненості, що ґрунтується лише на наших якостях та вміннях».

А далі Вселенський Архиєрей вказав молоді на те, що Христовий заклик стати «рибалками людей» стосується також і їх. «Не шкодуйте віддати своє життя на те, щоб з радістю свідчити Євангеліє, особливо, між своїми ровесниками», – сказав він, поділившись спогадами про те, як 60 років тому він відчув покликання до священства. І протягом цих 60-ти років щось вдавалося, але також не бракувало поразок, падінь... «Але скажу вам лише це: я ніколи не пожалів», – сказав Папа, звірившись, що запорукою витривалості було те, що «навіть у найтемніші хвилини, в моменти гріха, слабкості, поразок» він споглядав на Ісуса, ввірявся Йому, а Він ніколи не залишав його самотнім.

«Саме такими є святі, – підсумував Святіший Отець, – вони не народжують вже досконалими, вже святими. Вони такими стають, тому що, як Симон-Петро, ввіряються Господньому слову та відпливають на глибину. (...) Це – звичайні люди, які замість нарікати, закидали сіті. Наслідуйте їхній приклад, ввіряйтеся їхньому заступництву, будьте людьми надії», – закликав Папа Франциск сардинську молодь.







All the contents on this site are copyrighted ©.