2013-09-06 15:04:42

Папа Франциск: Християнин повинен відзначатись радістю та цілковитою посвятою Господу Ісусові


Християнин повинен бути веселим, таким, як у час весільної гостини, – на цьому наголосив Папа Франциск сьогодні, 6 вересня 2013 року, під час Святої Меси у каплиці папської резиденції Святої Марти, де він тепер проживає. Він побудував свою проповідь на відповіді Ісуса фарисеям та книжникам на їхнє зауваження про поведінку Його учнів, що не постять і не моляться: «Чи ж можете примусити постити весільних гостей, поки молодий з ними?» Поки молодий з гостями, не можна постити та бути сумними. Папа підкреслив, що Спаситель часто використовував цей образ «нареченого», щоб вказати на стосунок між Ним та Церквою. «Думаю, що саме тому Церква так оберігає Святе Таїнство Подружжя і називає його великим Святим Таїнством, оскільки воно, власне, і є образом єдності Христа з Церквою», – наголосив Єпископ Риму, зупиняючись на тому, що християнин, який бере участь у цьому весільному бенкеті, повинен відзначатись двома рисами: радістю і цілковитою відданістю.

Вселенський Архиєрей підкреслив, що притча Ісуса про нове вино, яке слід вливати нові бурдюки, якою закінчується євангельський уривок цього дня, пригадує йому події під час весілля у Кані Галилейській. Коли не має вина, то й не має бенкету; уявімо собі весілля, де гості п’ють чай або фруктовий сік. Вино є символом радості, тому Пречиста Богородиця просить Свого Сина зробити чудо, перетворивши воду у вино. Папа додав: «Справді, існують моменти хрестів, моменти болю, але завжди є той глибокий мир радості, бо християнське життя проживається як свято, як весільний бенкет Ісуса із Церквою». Як часто перші мученики йшли на мученицьку смерть, немов на весільну гостину, навіть у той момент маючи радісне серце. Церква з’єднується із Господом, як наречена із своїм молодим і наприкінці світу буде вічне свято.

Із розповіді про те, як цар запросив гостей на весілля свого сина, ми довідуємося, що запрошені були, як добрі, так і лихі. Але, коли розпочалась гостина, цар вийшов до гостей і побачив серед них одного, який насмілився увійти до весільної світлиці без відповідного святкового одягу. Нам може прийти думка: таж усіх тих гостей запросили із вулиці, з роздоріж. Де ж вони могли взяти весільний одяг, будучи поза домом? Господь від нас вимагає лише одного, щоб увійти у весільну світлицю: цілковитої посвяти, відданості, вірності. Ісус є центром усього, центром нашого життя, Він для нас є усім!

На закінчення Святіший Отець Франциск зазначив, що ми завжди будемо мати спокусу вливати нове вино, тобто новизну Євангелія, у старі бурдюки нашої поведінки, наших звичок. Старі бурдюки не можуть вміщати нового вина. Підсумовуючи, він пригадав, що Ісус хоче щоб ми були радісними, щоб нас переповнювала радість від того, що ми християни, і щоб ми цілковито Йому посвятилися, щоб Він був для нас усім, центром нашого життя.







All the contents on this site are copyrighted ©.