2013-09-04 15:50:57

Гостинність, свято, місія – підсумок Всесвітнього Дня Молоді, як тема загальної аудієнції Папи Франциска 4 вересня 2013


Коло 100 тисяч паломників у середу, 4 вересня 2013 р., після майже двомісячної перерви, знову заповнили площу Святого Петра у Ватикані, адже цього дня, вперше після 26 червня, Папа Франциск провів загальну аудієнцію. Зазначимо, що це була 15-та така зустріч від початку його понтифікату. За даними Префектури Папського Дому, у попередніх аудієнціях, від 27 березня до 26 червня, взяли участь приблизно 850 тисяч вірних. Слід пам’ятати, що мова йде лише про осіб та групи, які надіслали запит про участь в загальній аудієнції та отримали відповідні безкоштовні перепустки, а до них слід додати тих, які щоразу чисельно збираються без жодних перепусток, коли такі зустрічі відбуваються на площі Святого Петра, а не у залі імені Павла VI.

Папа Франциск поділився спогадами про нещодавній Всесвітній День Молоді, який відбувався у бразилійському Ріо-де-Жанейро. Зазвичай, після повернення з Апостольської Подорожі, під час наступної загальної аудієнції Святіший Отець підбиває її підсумки. Для Папи Франциска, який повернувся з Бразилії 29 липня, така нагода випала щойно тепер. «Проминуло понад місяць часу, – сказав він на початку, – але вважаю, що буде слушним повернутися до цієї події, а часова відставань дає змогу краще зрозуміти значення цих подій».

Насамперед, Святіший Отець, висловив вдячність Богові за провід Його провидіння. «Для мене, що походжу з Американського континенту, це був прекрасний дар!» – зазначив він, склавши подяку і Пресвятій Богородиці, вшановуваній у Апаресіді, пояснюючи, що апаресідська святиня є дуже важливою в житті Бразилійської Церкви, але також і для всієї Латинської Америки, адже там у 2007 році єпископат континенту, під проводом Папи Венедикта XVI, провів свою дуже важливу загальну асамблею, яка «мала велике значення для душпастирської діяльності у цій частині світу, де проживає більша частина вірних Католицької Церкви».

Далі Папа Франциск склав подяку всім представникам церковної і цивільної влади, службам правопорядку, волонтерам та парафіяльним спільнотам, які спричинилися до належного прийняття молодих прочан. «У дійсності, – сказав він, – гостинність бразилійських родин та парафій була однією з найкращих характеристик цього ВДМ... Паломництво завжди несе з собою незручності, але гостинність допомагає їх долати, навіть більше, перемінює їх в нагоди для взаємного пізнавання і дружби». Як наслідок, Церква в усьому світі зростає, як «мережа справжньої дружби в Ісусі Христі, мережа, яка, спіймавши тебе, вчиняє вільним».

Іншим підсумковим словом, яке виокремив Святіший Отець, є «свято». ВДМ завжди є святом, адже коли «якесь місто наповнюється юнакам і дівчатами, які ходять вулицями з прапорами з усього світу, вітаючи та обіймаючи одні одних, то це справжнє свято», яке для всіх, і не лише для віруючих, є свідченням. Але існує також ще більше свято, тобто свято віри, «коли разом прославляємо Господа Бога, співаємо, слухаємо Боже слово, перебуваємо в тиші адорації». Все це, за словами Папи Франциска, є вершиною та справжнім завданням цього «великого паломництва», яке особливим чином переживається під час великого молитовного чування у суботу ввечері та під час заключного Євхаристійного богослуженння у неділю.

«Гостинність, свято. Але не може забракнути третього елементу – місії», – вів далі Святіший Отець, зазначаючи, що цей ВДМ був позначений місійною темою: «Ідіть і зробіть учнями всі народи». Це доручення, яке Воскреслий Христос дає всім Своїм учням. «Ідіть», як пояснив Папа, означає виходити із замкненості у собі, щоб нести всі світло та любов Євангелія, аж до крайніх периферій людського існування. «І саме це Ісусове доручення, – сказав він, – я ввірив молоді, яка, наскільки сягав погляд, заповнила побережжя Копакабана. Символічне місце, берег океану, який спонукав згадати про берег Галилейського озера».

Посилаючи своїх учнів, Христос запевнив їх, що навіки перебуває з ними. «Це, – фундаментальна річ! Лише з Христом ми можемо нести Євангеліє. Без Нього ми нічого не можемо», – наголосив Святіший Отець, додаючи, що юнак чи дівчина «в очах світу» мало значить, але в «в Божих очах є апостолом Небесного Царства, Божим сподіванням». З цього ствердження зродився заклик-запитання до присутньої молоді ставати надією для інших. «Задумаймося, що означає ця велика кількість юнаків і дівчат, які зустріли Воскреслого Христа у Ріо-де-Жанейро, і несуть Його любов у свої щоденне життя, нею живуть і передають її. Про них, – зауважив Папа, – не пишуть газети, тому що вони не чинять насильства, не вчиняють скандалів, отож, не є предметом новин. Але, якщо залишаються з’єднаними з Ісусом, вони будують Його Царство, будують братерство, взаємоподіл, діла милосердя, вони є могутньою силою, здатною вчинити світ справедливішим і кращим, перемінити його!». У цьому контексті Святіший Отець знову звернувся до присутніх юнаків і дівчат, кількаразово запитуючи: «Чи маєте відвагу відповісти на цей виклик?»

«Дорогі друзі, – підсумував Папа Франциск, – досвід ВМД пригадує нам про справжню велику новину в історії – Добру Новину, хоч вона і не з’являється в газетах чи в телебаченні: Бог нас полюбив, Він є нашим Отцем і послав Свого Сина, щоб стати близьким до кожного з нас і спасти... Три слова: гостинність, свято, місія. Нехай ці слова не залишаються лише спогадом про події в Ріо, але стануть натхненням нашого особистого життя та життя наших спільнот».







All the contents on this site are copyrighted ©.