2013-09-02 12:12:32

Найвідповідніше для нас місце – те, що біля Христа, Який прийшов, щоб служити. Вислужений Папа під час Святої Меси зі своїми колишніми учнями


Як і попередніми роками, наприкінці серпня до Риму з’їхалися коло 50-ти богословів, які писали свої докторські дисертації під проводом професора Йозефа Ратцінґера, теперішнього вислуженого Папи Венедикта XVI. Після обрання кардинала Йозефа Ратцінґера на Наступника святого Петра, стало традицією, що заснований майже сорок років тому «Ratzinger Schulerkreis», тобто «Науковий гурток Ратцінгера», збирається у Кастель Ґандольфо. Саме там, від 31 серпня до 3 вересня, відбувається 38-ма зустріч, тема якої: «Питання Бога на фоні секуляризації». Її вивчення відбувається у світлі філософсько-богословської спадщини французького мислителя Ремі Браґа, який минулого року був відзначений «Премією Ратцінгера».

У неділю, 1 вересня 2013 р., вислужений Папа Венедикт XVI відправив у каплиці приміщення Губернаторства Держави-Міста Ватикану Святу Месу для своїх колишніх студентів. Коментуючи євангельський уривок, в якому Ісус повчає Своїх учнів про те, що не слід вивищуватися над іншими, Венедикт XVI зазначив, що кожен з нас намагається знайти відповідне місце у житті. Але яке місце є тим добрим? Ісус заохочує учнів обирати останнє місце. «Місце, яке може здаватися дуже добрим, може виявитися дуже поганим місцем», – зауважив вислужений Папа, вказуючи на те, чого ми були свідками протягом останніх років, коли «перші» були скинені і несподівано ставали «останніми», і те місце, що виглядало «добрим», насправді було «помилковим».

Венедикт XVI зазначив, що й Апостоли не відразу це збагнули і навіть під час бесід на Тайній Вечері сперечалися про «кращі місця». Ісус, натомість, представляється як Той, Хто служить. Він народився у стайні, а помер на хресті, чим каже нам, що найвідповіднішим місцем є те, що відповідає цій Його мірці. Отож, апостол, який посланий Христом, «в очах світу виглядає останнім», але саме через те перебуває близько до Ісуса. «Той, хто в цьому світі і у цій історії, можливо, ведений вперед, досягає перших місць, той повинен знати, що перебуває в небезпеці; він ще більше повинен споглядати на Господа, уподібнюватися до Нього», тобто, осмислювати відповідальність за інших, «ставати тим, хто служить», тобто тим, хто у дійсності «сидить в ногах ближнього». Отож, за словами проповідника, незалежно від того, яке місце нам призначить історія, визначальною є відповідальність перед Богом, яка виявляється у відповідальності за «любов, справедливість та істину».

Ісус навчає, що той, хто вивищується, буде принижений, а хто принижується – вивищений. У цьому контексті Венедикт XVI вказав на те, що Христос, Божий Син, «зійшов, щоб служити нам, і саме в цьому полягає сутність Бога», яка полягає в тому, що Він схиляється над нами, в любові, в піднесенні з приниження. «Ми перебуваємо на Христовій дорозі, на правильній дорозі тоді, коли, у свою чергу, подібно до Нього, намагаємося ставати людьми, які “сходять”, щоб увійти у справжню велич, у велич Бога, яка є величчю любові», – сказав вислужений Папа, додаючи, що «велич хреста є величчю Божої любові, тобто, велич відречення від себе, посвячуючись іншим. Отож, ось таким є божественне місце, і ми повинні молитися, щоб Бог дарував нам здатність дедалі краще це розуміти та зі смиренням приймати, кожен у свій спосіб, цю таємницю вивищення та приниження».







All the contents on this site are copyrighted ©.