2013-08-19 11:33:34

Віра і насилля несумісні. На молитві «Ангел Господній» з Папою Франциском 18 серпня 2013


«Євангеліє не дає права на застосування сили з метою поширення віри. Навпаки, справжня сила християнина – це сила істини й любові, яка вимагає відмовитись від усякого насилля. Віра і насилля несумісні!» – з особливою силою наголосив Папа Франциск у неділю 18 серпня 2013 р., перед проказуванням опівдні молитви «Ангел Господній», на яку на площу святого Петра у Ватикані зібрались тисячі римлян та прочан з усього світу.

Святіший Отець підкреслив, що віра не є чимось декоративним, не є оздобою. Жити вірою не означає трошки оздобити життя вірою, немов би це був торт, який прикрашаємо кремом. Папа пояснив уривок з Євангелії від святого Луки, в якому наведені слова Ісуса, що Він не прийшов принести на землю мир, а розділ. Ці Божі слова потребують правильного пояснення, бо можуть викликати непорозуміння.

Папа Франциск вказав, що віра вимагає вибрати Бога як основний критерій життя. Бог не є порожнечею, не є чимось нейтральним. Бог завжди позитивний. Бог є любов! «Після приходу Ісуса у світ, – наголосив Єпископ Риму, – не можемо вдавати, що не знаємо Бога, що Він є чимось абстрактним, порожнім, тільки з назви. Ні, Бог має конкретне обличчя, має ім’я: Бог є милосердям, Бог є вірністю, є життям, яке дарує нам усім. Тому Ісус каже: Я прийшов принести розділ. Це не означає, що Ісус хоче розділити людей між собою, навпаки: Ісус є нашим миром, є нашим примиренням!»

Але, за словами Папи, це не могильний спокій, не нейтральність, не компроміс будь-якою ціною. Йти за Ісусом означає відректись зла, егоїзму і вибрати добро, істину, справедливість, навіть і тоді, коли це вимагає жертви й відмови від власних інтересів. А це розділяє, розриває навіть найтісніші зв’язки. «Але, увага! – застерігає Папа Франциск. – Розділяє не Ісус! Він ставить критерій: або жити для себе самих, або жити для Бога і для ближніх. Бути обслуговуваним чи служити; слухатись власного «я» чи слухатись Бога. Ось в якому сенсі Ісус є «знаком протиріччя» (Лк 2,34).

Далі Святіший Отець наголосив, що Євангеліє не дозволяє вживати силу для поширення віри, бо віра й насилля є несумісними. І навпаки, віра й сила йдуть разом. Християнин не є насильницьким, але сильним. Але якою силою? Силою лагідності, силою любові.
Після молитви «Ангел Господній» Святіший Отець закликав молитись за жертви аварії порома на Філіппінах, де загинуло багато людей, та за мир в Єгипті.








All the contents on this site are copyrighted ©.