2013-08-12 11:38:07

Божа любов – наш справжній скарб. На молитві "Ангел Господній» З Папою Франциском 11 серпня 2013


Жити в очікуванні остаточної зустрічі з Христом, бути завжди готовими, пам’ятати, що наш скарб – це Божа любов. На це звернув увагу Папа Франциск 11 серпня під час недільної молитви «Ангел Господній». Тисячі римлян та паломників заповнили площу святого Петра у Ватикані, щоб почути й побачити Святішого Отця. Як і кожної неділі площа майоріла прапорами та транспарантами, а роздумування Папи, як це вже стало традицією, хоч і розпочались читанням заздалегідь приготованого тексту, але після кількох речень вилились в живу імпровізацію, викликаючи ентузіазм усіх присутніх.

Святіший Отець зосередив увагу на недільній Євангелії (Лк 12, 32-48), в якій розповідається про те, як Ісус, прямуючи разом із учнями до Єрусалиму, «назустріч Своїй Пасці смерті та воскресіння», навчає їх, «ввіряючи їм те, що Він Сам носить у серці, найглибші наставлення Своєї душі», серед яких відречення від земних дібр, довір’я до Божого Провидіння, внутрішня чуйність, діяльне очікування Божого Царства. Ця Євангелія, за словами Папи Франциска, бажає вказати нам, що християнином є той, хто носить у собі велике, глибоке бажання: прагнення зустрінутись з Богом разом із братами, супутниками на шляху. А підсумовують цю думку слова Ісуса Христа: «Бо де ваш скарб, там буде й ваше серце» (Лк 12,34).

«Серце, яке бажає... Кожен із нас має прагнення! Бідні, однак, ті, які не мають цього бажання! – ствердив Єпископ Риму. – Бажання прямувати вперед, до горизонту. І для нас, християн, цим горизонтом є зустріч з Ісусом, зустріч саме з Ним, що є нашим життям, нашою радістю, Тим, Хто вчиняє нас щасливими».

Далі Папа поставив два питання, насамперед, чи всі ми маємо серце, сповнене цим бажанням? Яким є наше серце? Серцем, що прагне, чи серцем замкненим, заспаним, знечуленим до життєвих справ? Бажання: прямувати вперед назустріч Ісусові.
І друге питання: де є наш скарб, те, чого бажаємо? Адже Ісус сказав: «Де ваш скарб, там буде й ваше серце». «І я запитую, – продовжував Святіший Отець, – де твій скарб? Що є для тебе найважливішим, найціннішим, дійсністю, яка притягає серце, немов магніт. Що притягає твоє серце? Чи можна сказати, що Божа любов? Що це бажання робити другим добро? Жити для Господа і для наших братів? Чи можна так сказати?» - запитав Папа, вказуючи, щоб кожен дав відповідь у власному серці.

Святіший Отець звернув увагу й на те, що хтось працює, має сім’ю, і для нього найважливіше – утримати родину, мати роботу... «Без сумніву, це правда. – наголосив Папа. – Це важливо, але яка сила втримує разом сім’ю? Саме любов. А хто засіває любов у нашому серці? Бог. Божа любов. Саме Божа любов наповнює сенсом наші дрібні щоденні заняття, а також допомагає виходити назустріч великим випробуванням. Це є справжнім скарбом людини. Йти крізь життя з любов’ю, з тією любов’ю, яку Господь посіяв у серці, з Божою любов’ю».

Святіший Отець підкреслив, що Божа любов не є чимось невизначеним, не є неокресленим почуттям. Божа любов має ім’я та обличчя: Ісус Христос. Божа любов об’являється в Ісусі, бо ж ми не можемо любити повітря... Ми любимо людей, і Людина, яку любимо – це Ісус, дар Бога-Отця між нами. Це, за словами Папи, любов, яка надає всьому іншому цінності й краси, любов, яка дає силу сім’ї, праці, навчанню, дружбі, мистецтву, усякій людській діяльності. Любов, яка надає значення також і негативному досвідові, дозволяючи вийти поза його межі, не залишатись полоненими зла, але прямувати далі, завжди відкриваючи нас на надію. «Саме так, – ствердив Папа Франциск, – Божа любов в Ісусі завжди відкриває нас на надію, на горизонт надії, остаточний горизонт нашого паломництва. Таким чином, отримують значення навіть наші тягарі й падіння. Навіть і наші гріхи отримують сенс у Божій любові, бо ця Божа любов в Ісусі Христі завжди нам прощає, любить нас так, що завжди прощає».
Святіший Отець окремо згадав також і святу Клару з Ассісі, послідовницю святого Франциска, празник якої відзначався в неділю 11 серпня, яка залишила все, щоб посвятитись Богові в повній убогості.

Після молитви «Ангел Господній», уділивши Апостольське благословення, Папа Франциск пригадав, що у четвер за григоріянським календарем буде відзначатись празник Успіння Пресвятої Богородиці, а також привітав мусульман усього світу із недавнім завершенням Рамадану, присвяченому постові, молитві та милостині. Святіший Отець висловив побажання, щоб християни та мусульмани прагнули зміцнити взаємопошану, особливо через виховання молодого покоління.

Вітаючи римлян та паломників, Папа звернув окремі слова до численної молоді з Чикаго (США) та різних регіонів Італії, до скаутів, повторюючи їм слова, що були темою Всесвітнього дня молоді в Ріо-де-Жанейро: «Ідіть і навчайте всі народи!».








All the contents on this site are copyrighted ©.