2013-07-27 14:35:57

Христовий хрест вчить нас дивитися на ближнього завжди з милосердям і любов’ю. Папа Франциск на завершення Хресної Дороги в Ріо-де-Жанейро


Звертаючись до юнаків і дівчат з усього світу наприкінці Хресної Дороги, яку він очолив 26 липня 2013 р. ввечері на побережжі Копакабана, Папа Франциск зауважив, що «ми прийшли сюди, щоб супроводжувати Ісуса вздовж Його шляху болю та любові, Хресної дороги, яка є одним із найважливіших моментів Всесвітнього Дня Молоді». У цьому контексті він пригадав, що одним із символів цього заходу є вручений блаженним Іваном Павлом ІІ дерев’яний хрест, який вже відвідав всі континенти та став свідком найрізноманітніших способів людського існування. «Найдорожчі браття, – наголосив Святіший Отець, – ніхто не може доторкнутися до Ісусового хреста, не залишивши на ньому часточки себе і не вносячи часточки Ісусового хреста до свого життя».

Папа зазначив, що Ісус зі Своїх хрестом проходить нашими вулицями і бере на Себе наші страхи, проблеми, страждання, навіть ті найглибші. Він єднається з жертвами насильства, з позбавленими голосу, єднається з родинами, які оплакують втрату дітей. Тут Святіший Отець пригадав про трагічну загибель 242 молодих людей внаслідок пожежі на одній із дискотек в Бразилії та закликав помолитися за них. Своїм хрестом, вів далі він, Ісус єднається з тими, хто голодує у світі «який, з іншого боку, дозволяє собі розкіш викидати щодня тонни харчів», з узалежненими, переслідуваними. «В Ісусовому хресті, – підсумував Папа, – зібрані страждання, гріх людини, також і наш, а Він приймає все це з відкритими обіймами, бере на Свої плечі й каже нам: Вперед! Ти не сам несеш їх! Я несу їх з тобою, я переміг смерть і прийшов, щоб дати тобі надію і життя».

Натомість, у кожному з нас дотик до Ісусового хреста залишає дар, який не може нам дати ніщо інше: «впевненість у вірній любові Бога до нас. Настільки великої любові, яка входить у наш гріх та його прощає, входить у наші страждання і додає сил, щоб їх переносити, входить також у смерть, щоб перемогти її, а нас спасти». Святіший Отець наголосив, що це любов, «якій можемо довіряти», тому що Бог «ніколи не розчаровує». «Але Христовий хрест запрошує нас також дозволити на те, щоб заразитися цією любов’ю, вчить нас дивитися на ближнього завжди з милосердям і любов’ю», – наголосив Папа, додаючи, що хрест закликає нас виходити із замкненості в собі. «Дорога молоде, – сказав він на завершення, – приносімо до Христового хреста наші радощі, страждання, поразки: ми знайдемо відкрите Серце, Яке нас розуміє, прощає, любить і просить нас вносити цю ж саму любов у наше життя, любити кожного брата й сестру тією самою любов’ю».







All the contents on this site are copyrighted ©.