2013-06-24 12:22:35

Папа Франциск: багатство і світові турботи спонукають нас жити так, немов би ми не мали Батька у Небі


«Багатство і турботи світу заглушують Слово Боже і не дають йому можливості зростати. І Слово помирає, оскільки незахищене» – наголосив у суботу, 22 червня 2013 року, Папа Франциск, коментуючи євангельське читання призначене Римо-Католицькою Церквою на той день. «Ніхто не може служити двом панам», – на цьому повчанні Спасителя Святіший Отець побудував свою проповідь, виголошену того дня під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Святої Марти».

Він наголосив, що Ісус Христос виявив Свою чітку позицію щодо цього питання: багатство та турботи світу не дають Божому Слову зростати й розвиватись у нашому житті. Вселенський Архиєрей підкреслив, що усе наше життя опирається на трьох стовпах: минулому, теперішньому та майбутньому.

Минуле характеризується вибором Господнім: кожен із нас може сказати, що «Бог мене вибрав», «мене полюбив», «сказав мені «прийди», у Святій Тайні Хрищення обрав мене, щоб я йшов християнським шляхом. Майбутнє, натомість, – це крокування в напрямку обітниці. А теперішнє, за словами Святішого Отця, – це відповідь людини Богові, «Який мене покликав». Творець обирає нас, дає нам Свою обітницю та укладає з нами завіт. Як бачимо все основується на трьох пілястрах: вибір, завіт, обітниця, що є стовпами усієї історії спасіння.

Для людини, серце якої заполонене багатством, минуле втрачає цінність, а також вона й не цікавиться майбутнім, бо уже має те, чого бажає – земні переминаючі блага. Багатство стає ідолом: людину не цікавить те, що вона покликана Господом, і майбутнє для неї вже не є окреслене Божою обітницею. Тому, наголосив Папа Франциск, або людина обирає Боже Царство, або багатство і турботи світу. У Святому Хрищенні нас обрано в любові і поставлено на дорогу, якою ми повинні радісно прямувати в майбутнє, до обітниці. Господь є вірний, Він не розчарує і, отже, також і ми покликані робити те, що у наших силах, не забуваючи, що має Отця, який нас вибрав. Саме багатство і світові турботи спонукають нас забути про наше минуле, жити так, немов би ми не мали Батька у Небі.

На думку Святішого Отця, багатство і турботи про земні справи спонукають людину до того, щоб забути минуле, не прийняти теперішнього та знівечити майбутнє. Ісус Христос закликає шукати Царства Божого і його справедливості, а тоді прийде усе інше. А на закінчення Єпископ Риму заохотив усіх просити у Господа Бога благодаті, щоб не піти шляхом турбот, поклоніння багатству, і щоб завжди пам’ятати, що маємо Отця, який нас вибрав, пам’ятати про те, що Отець дав на обітницю, «щоб мати сміливість приймати теперішнє таким, яке воно є».







All the contents on this site are copyrighted ©.