2013-06-12 12:22:31

Церква – місце Божого милосердя й надії. З Папою Франциском на загальній аудієнції 12 червня 2013


Загальну аудієнцію 12 червня 2013 р., яка відбулась на площі Святого Петра у Ватикані, і в якій взяло участь понад сімдесят тисяч паломників з усього світу, Папа Франциск присвятив визначенню Церкви як Божого Люду, як це окреслив ІІ Ватиканський Собор, і як говорить Катехизм Католицької Церкви. Святіший Отець поставив ряд запитань, над якими, за його словами, кожен зможе призадуматись.

Найперше, що означає бути «Божим людом». Папа підкреслив, що, перш усього, це означає, що Господь не є власністю жодного народу. Він кличе, скликає, запрошує стати частиною Його люду. І цей заклик звернений до усіх без різниці, тому що Боже милосердя «хоче, щоб усі люди спаслися» (І Тим 2,4).

Святіший Отець вказав, що Ісус, не створив виключної, елітної групи, але наказав Апостолам іти та навчати всі народи. У посланні до Галатів святий Павло стверджує, що серед Божого Люду, в Церкві «нема юдея ані грека...бо всі ви одно у Христі Ісусі» (Гал 3,28). «Хочу сказати також і тим, які відчувають себе далекими від Бога і від Церкви, – сказав Папа, – боязкими або байдужими, тим, які вважають, що не зможуть змінитись: Господь кличе також і тебе, щоб стати частиною Його люду і робить це з великою пошаною та любов’ю. Він запрошує нас стати членами цього народу, Божого люду».

Як же ж стаємо членами цього Божого люду? «Не через фізичне народження, – сказав Папа, – але через нове народження. У Євангелії Ісус каже Никодимові, що для того, щоб увійти в Царство Боже, потрібно народитись з висоти, з води та Духа (пор. Ів 3,3-5). Ми стаємо членами Божого люду через Хрищення, через віру в Христа, через Божий дар, який треба плекати та вирощувати протягом усього нашого життя». Святіший Отець запросив кожного поставити собі запитання: що я роблю, щоб зростати у вірі, яку я отримав під час мого Хрищення?

Наступне питання стосувалось закону Божого люду. «Це закон любові, любові до Бога і любові до ближнього згідно із новою заповіддю, яку нам залишив Господь, – наголосив Єпископ Риму. – Однак, ця любов не є безплідною сентиментальністю або чимось невизначеним, але означає визнати Бога як єдиного Господа життя і, одночасно, прийняти іншого як справжнього брата, долаючи поділи, суперництво, непорозуміння, егоїзми – ці дві речі йдуть разом.

Скільки шляху ще потрібно подолати, щоб у конкретний спосіб жити цим новим законом, законом Святого Духа, що діє в нас, цим законом любові!» Папа звернув увагу й на те, що преса та телебачення показують численні війни між християнами. «Як це зрозуміти? – запитав Святіший Отець. – Стільки воєн серед Божого люду! Але також і в кварталах, на робочих місцях – скільки-то воєн викликаних заздрістю, суперництвом. Скільки воєн у самих родинах! Ми повинні просити у Господа, щоб змогти як слід зрозуміти цю заповідь любові. Як добре, як гарно любити одні одних як справжні брати!» Папа Франциск закликав молитись за тих, на кого ми сердимось, за тих, хто, можливо, нам не симпатичний, і не відкладати, а зробити це сьогодні!

Відповідаючи на питання про місію цього Божого люду, Святіший Отець вказав, що вона полягає у тому, щоб нести у світ Божу надію та спасіння: бути знаком любові Бога, який кличе усіх до приязні з Ним, бути закваскою, завдяки якій бродить усе тісто, сіллю, яка надає смак і захищає від псування, бути світлом, що освітлює. Далі Папа Франциск ще раз звернув увагу на те, що вистачить розгорнути газету, як бачимо присутність зла, бачимо як діє Диявол. «Але хочу сказати вголос: Бог є сильніший! – сказав Святіший Отець, додаючи: Чи ви вірити в це?! Повторімо всі разом: Бог є сильніший! А сильніший тому, що Він – Господь, Він – єдиний Господь!» Папа Франциск наголосив, що навіть і тоді, коли дійсність може огортати пітьма, коли вона може бути позначена злом, однак, вона може змінитись, якщо ми першими принесемо світло Євангелія, особливо власним життям. Святіший Отець навів приклад, що коли темної ночі на величезному стадіоні одна людина запалить світло, то його ледь видно, але коли понад сімдесят тисяч глядачів запалять власне світло, увесь стадіон наповниться світлом. «Зробімо так, – закликав Папа, – щоб наше життя було Христовим світлом: разом понесемо світло Євангелія у повсякчасну дійсність».

Вселенський Архиєрей вказав, що метою Божого люду є Боже Царство, яке започатковане на землі самим Господом і повинно поширюватись аж до звершення, коли з’явиться Христос, наше життя. Мета – це повна єдність з Господом, це – увійти в Його божественне життя, де будемо жити радістю Його безмежної любові, повною радістю.

Бути Церквою, бути Божим Людом, сказав на закінчення своєї катехизи Папа Франциск, згідно з великим задумом Божої любові, означає бути Божою закваскою серед людства, означає звіщати й нести Боже спасіння у наш світ, який часто збився з дороги, якому потрібно відповідей, які заохочують, які дають надію, які підбадьорюють на шляху.

«Нехай же Церква буде місцем Божого милосердя та надії, де кожен зможе відчути себе бажаним, любленим, прощеним та заохоченим жити добрим євангельським життям», – закликав Святіший Отець, додаючи, що для цього Церква повинна мати відчинені двері, щоб усі могли прийти, а ми повинні вийти через ці двері, щоб звіщати Євангеліє.








All the contents on this site are copyrighted ©.