2013-06-09 10:10:49

Папа Франциск: Приймати та зберігати Боже слово, як Пречиста Діва Марія


Вчитися від Пречистої Діви Марії приймати та зберігати Боже слово закликав Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він очолив у суботу, 8 червня 2013 р., в каплиці «Дому Святої Марти». Цього дня у Церкві латинського обряду відзначалося свято Непорочного Серця Пречистої Діви Марії, а євангельський уривок розповідав про те, як Богородиця разом зі святим Йосифом знайшли дванадцятилітнього Ісуса в Єрусалимському храмі.

Здивування книжників у храмі, які слухали Ісуса, та зберігання Марією Божого слова у серці, стало темою проповіді. Святіший Отець зауважив, що здивування вчених старозавітного закону поєднане з внутрішньою радістю, адже це «мить, коли Боже слово засівається у серці». Але, – наголосив він, – «не можна завжди жити у подиві», слід слово пронести крізь життя «зберігаючи». Саме такою є поведінка Марії, Яка «здивована» зберігала ці речі в серці та роздумувала над ними.

«Зберігати Боже слово», за словами Папи Франциска, не означає заховати його в надійному місці та охороняти, «зберігати Боже слово означає, що наше серце відкривається, відкрилося на це слово, як земля відкривається, щоб прийняти насіння. Боже слово – це насіння, і його слід сіяти». У цьому контексті проповідник пригадав притчу про сіяча, зазначаючи, що ґрунт при дорозі, кам’янистий та тернистий ґрунти, це саме приклад серця, яке не вміє приймати та зберігати Боже слово.

Отож, «зберігати Боже слово означає завжди роздумувати у своєму серці над тим, що нам каже це слово через події нашого життя». Саме так чинила Марія, роздумувала і порівнювала, і це є «великою духовною працею». «Прочитувати своє життя у світлі Божого слова якраз і означає зберігати», – наголосив Святіший Отець.

«Добре було б запитати себе: “Чи з огляду на речі, які трапляються в житті, я ставлю собі запитання: що каже мені Господь Своїм словом в цій хвилині?” Це й називається зберігати Боже слово, – підсумував Папа Франциск, – тому що Боже слово – це послання, яке Господь Бог дає нам кожної хвилини».







All the contents on this site are copyrighted ©.