2013-05-29 16:40:07

Папа Франциск: Просімо благодаті не бути Церквою на півдороги


Церква повинна бути смиренною, а помпезність зупиняє її, будучи спокусою «християнства без хреста». На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи у середу, 29 травня 2013 р., під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти», Євангельський уривок, який розповідає про те, як Ісус, по дорозі до Єрусалиму, передвіщає апостолам про Свої страждання, смерть і воскресіння.

Саме таким, за словами Святішого Отця, є шлях віри. Учні, натомість, мають «свій проект», вони хочуть пройти лише половину шляху, мовляв, слід зупинитися і не йти далі. Між собою вони «дискутують про те, як облаштувати Церкву», так що Яків та Іван просять Ісуса, щоб у Його славі сидіти по правиці та лівиці, чим розпалюють дискусію про те, хто є найважливішим у Церкві. «Спокуса учнів, – підкреслив Папа, – це та сама спокуса, якої зазнав Ісус у пустелі, коли диявол пропонував Йому піти іншим шляхом», підмовляючи вчинити чудо, щось такого, щоб усі побачили, щоб здивувалися. Таку ж спокусу пережив святий Петро, коли на початку не був згідний зі словам Ісуса про страсті.

«Це – спокуса християнства без хреста, християнства на півдороги», – зазначив Святіший Отець, додаючи, що існує також «християнство з хрестом, але без Ісуса», але це тема іншої проповіді. А спокусою «християнства без хреста», тобто, бути «Церквою на півдороги», яка не бажає іти туди, куди бажає Небесний Отець, є «спокуса помпезності».

«Помпезність в Церкві зупиняє її, а пихатість християн зупиняє християн», – вів далі Папа, додаючи, що тоді Церква зупиняється на півдороги, це «Церква, яка думає лише про тріумф, про успіхи, але забуває про Ісусове правило: правило тріумфу через поразку, людську поразку, поразку хреста. І це спокуса, – підкреслив він, – яку ми всі маємо».

«Просімо в Господа Бога благодаті не бути Церквою на півдороги, помпезною Церквою, Церквою великих успіхів, але бути Церквою смиренною, яка рішуче, за прикладом Ісуса, прямує вперед. Вперед, вперед, вперед, із серцем, як Ісусове, відкритим на волю Отця. Просімо цієї благодаті», – закликав Святіший Отець.







All the contents on this site are copyrighted ©.