2013-01-24 13:35:23

«Соціальні мережі – ворота істини та віри. Нові простори для євангелізації». Послання Папи Венедикта XVI з нагоди 47-го Всесвітнього дня суспільних комунікацій (підсумок)


«Вірогідність віруючих у соціальних мережах стає виразнішою завдяки взаємоподілові глибоким джерелом їхньої надії та радості, а саме – вірою в Бога», – таке ствердження знаходимо в посланні Папи Венедикта XVI з нагоди 47-го Всесвітнього дня суспільних комунікацій, який відзначатиметься 12 травня 2013 року. Представлення цього послання, тема якого «Соціальні мережі – ворота істини та віри. Нові простори євангелізації», відбулося у четвер, 24 січня 2013 р., в день літургійного спомину святого Франциска Сальського, Небесного покровителя журналістів.

Святіший Отець зазначає, що бажав поділитися кількома думками «про дедалі важливішу дійсність, яка стосується способів, за допомогою яких люди сьогодні спілкуються між собою», тобто, про соціальні мережі, які стали новою платформою для обміну «ідеями, інформаціями, думками, і де, крім того, можуть розвинутись нові взаємини та форми спільноти». Якщо до них поставитися з належною рівновагою, з пошаною до іншого та до приватності, з відповідальністю та любов’ю до правди, то вони можуть «зміцнити зв’язки єдності між людьми та ефективно сприяти поширенню гармонії людського роду». Ось чому слід докладати зусилля для того, щоб бути якомога автентичнішими в цьому просторі, в якому не відбувається обмін лише ідеями та інформацією, але особа передає себе саму.

«Культура соціальних мереж та зміни у формах та стилях комунікації ставлять вимогливі виклики перед тими, хто хоче говорити про істину та про цінності», – наголошує Венедикт XVI, зазначаючи, що і перед цим засобом комунікації стоять такі ж спокуси, як і перед іншими. Іноді дискретний голос розуму може бути приглушений потоком надмірної інформації, а увагу відбирають ті, хто вміє висловлюватися переконливіше. Тому соціальні мережі потребують вкладу тих, хто «усвідомлює цінність діалогу, раціональної дискусії, логічної аргументації».

Також і віруючі, завдяки своїй повноцінній участі, можуть принести користь соціальним мережам, ділячись Ісусовою благовістю та цінностями людської гідності. «Віруючі, у дійсності, дедалі більше зауважують, що Добра Новина не є відомою в цифровому середовищі, її може забракнути в досвіді багатьох людей, для яких цей екзистенційний простір є важливим», – пише Папа, звертаючи увагу на те, що цифровий світ не є якимось «паралельним світом чи начисто віртуальним», але становить частину щоденної дійсності багатьох людей, особливо, молоді.

Тому, слід уміти користуватися новими мовами спілкування, і не просто для того, щоб іти в ногу з часом, але щоб «дозволити безмежному багатству Євангелія знайти форми вираження, які зможуть досягти серця й уми». У соціальних мережах слово часто супроводжується зображеннями та звуками. «Ефективна комунікація, так як Ісусові притчі, вимагає залучення уяви та відчуттів тих, кого хочемо запросити до зустрічі з таїнством Божої любові», – зазначає Венедикт XVI, додаючи, що християнська традиція завжди була багатою символами та знаками.

Однак, «вірогідність віруючих у соціальних мережах підкреслюється взаємополідом отим глибоким джерелом їхньої надії та радості – вірою в Бога, багатого милосердям і любов’ю, об’явленою в Христі Ісусі. Це ділення полягає не лише у недвозначному вираженні віри, але також через свідчення, тобто, через спосіб комунікації». Таким свідченням в соціальних мережах, за словами Святішого Отця, може бути щире бажання дарувати себе іншим через готовність терпеливо і шанобливо вникати в їхні запитання, їхні сумніви, супроводжуючи їх на шляху шукання істини.

Папа наголосив, що бажання того, хто має віру, ділитися нею, є природнім, однак, не слід забувати, що наше бажання ділитися Євангелієм приносить добрі, насамперед, завдяки «власній силі Божого слова вражати серця», а вже пізніше нашим зусиллям, тому «довіра до могутності Божої дії повинна перевищувати впевненість щодо вживання людських засобів».

У своєму посланнні з нагоди чергового Всесвітнього Дня суспільних комунікацій Венедикт XVI також звернув увагу на те, що соціальні мережі, окрім засобу євангелізації, можуть стати фактором людського поступу. Вони також сприяють діленню «духовними та літургійними ресурсами», допомагаючи молитися «з оновленим відчуттям близькості з тими, хто визнанає ту саму віру». Папа також згадав про різні цифрові мережі, які пропонують сьогоднішній людині нагоду, щоб молитися чи роздумувати над Божим словом. На думку Святішого Отця, вони також можуть «відчинити двері до інших вимірів віри», ведучи до безпосередньої зустрічі з громадою вірних.







All the contents on this site are copyrighted ©.