2012-12-03 16:22:49

До Господнього приходу слід готуватися поміркованістю та молитвою. На молитві «Ангел Господній» з Папою Венедиктом XVI 2 грудня 2012


Господній прихід триває, світ повинен наповнитися Його присутністю, і цей прихід потребує нашої співпраці. На це звернув увагу Папа Венедикт XVI, промовляючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 2 грудня 2012 р., що в Церкві латинського обряду була першою неділею Адвенту, періоду приготування до Христового Різдва, та початком Літургійного року. Саме цій темі Святіший Отець і присвятив своє повчання.

Папа пригадав, що слово «адвент» означає «прихід», «присутність» та в стародавньому світі позначало візит імператора до провінцій. У християнстві воно стосується Божого приходу, Його присутності у світі. Це таїнство має два кульмінаційні моменти, якими є перший та другий Христові приходи. Перший – це Воплочення, а другий – славне повернення наприкінці часів. «Ці два моменти, хоча хронологічно віддалені, і нам не дано знати наскільки, по-суті, взаємно дотикаються, тому що Своєю смертю та воскресінням, Ісус уже здійснив цю переміну людини і всесвіту, яка є кінцевою метою сотворення», – пояснив Венедикт XVI, додаючи, що перед кінцем, однак, потрібно, щоб Євангеліє було звіщене усім народам, як каже Христос у Євангелії від Марка. «Господній прихід триває, світ повинен проникнутися Його присутністю. І цей постійний Господній прихід через звіщення Євангелії потребує постійної нашої співпраці», – сказав Святіший Отець, зазначаючи, що Церква, як Обручниця розп’ятого та воскреслого Божого Агнця, співпрацює в цьому приходові Господа, в якому вже розпочалося Його тріумфальне повернення.

Як же поводитися, як готуватися до Господнього приходу? В Євангелії від Луки читаємо Христові слова: «Зважайте, щоб часом серця ваші не обтяжилися обжирством, пияцтвом та життєвими клопотами, і щоб той день не впав на вас зненацька... Будьте чуйні, отже, і кожного часу моліться». А святий Павло у Посланні до Солунян додає заклик «зростати у любові та наповнюватися нею». «Серед катаклізмів світу чи на пустелях байдужості та матеріалізму, християни приймають від Бога спасіння та свідчать про нього відмінним стилем життя, немов місто, що стоїть на вершині гори», – сказав Папа, додаючи, що громада віруючих є знаком Божої любові, Його справедливості, яка вже присутня та діє в історії, але ще не здійснена повністю, а тому її очікується, призивається, з терпеливістю шукається.

«Пречиста Діва Марія, – наголосив на завершення Венедикт XVI, – досконало втілює дух Адвенту, що формується з слухання Бога, глибокого прагнення виконувати Його волю та радісного служіння ближньому. Дозвольмо, – закликав Святіший Отець, – щоб Вона провадила нас, аби Бог, що надходить, не знайшов нас замкненими чи розсіяними, але щоб у кожному з нас міг поширити Своє царство любові, справедливості та миру».







All the contents on this site are copyrighted ©.