2012-10-14 19:27:26

Багатство не дає ні щастя, ні вічного життя – треба ним користуватись в євангельському дусі. На молитві «Ангел Господній» з Папою Венедиктом ХVІ (14 жовтня 2012)


Багатство не дає щастя на землі, ані вічного життя, якщо його не вживати в євангельському дусі, тобто ділитись ним із найбіднішими, підкреслив Святіший Отець Венедикт ХVІ, звертаючись до вірних, зібраних опівдні на площі святого Петра у Ватикані перед проказуванням молитви «Ангел Господній».

Свята Євангелія, яка цієї неділі читалась у римо-католицьких храмах (Мк 10,17-33), розповідала про багатого юнака, який з молодості вірно зберігав всі заповіді Божого Закону, але ще не знайшов справжнього щастя, і тому запитав в Ісуса, що треба робити, щоб «успадкувати вічне життя» (пор.17). З одного боку, його, як і усіх, приваблює повнота життя, а з другого, звикнувши розраховувати на власне багатство, думав, що також і вічне життя можна якимось чином «придбати», можливо, дотримуючись якоїсь особливої заповіді.

Ісус розуміє його глибоке бажання і, як вказує євангелист Марко, дивиться на нього з любов’ю – дивиться Божим поглядом. Але Ісус розуміє також у чому полягає слабкість цієї людини – в прив’язаності до свого багатства. І тому пропонує йому віддати все для бідних, щоб його скарб, тобто його серце, вже не було на землі, але на небі, і додає: «Іди за Мною!» (пор. 22). Однак, юнак, замість того, щоб радо прийняти запрошення Ісуса, засмучено відходить (пор. 23), бо він не зумів відірватись від своїх багатств, які ніколи не зможуть дати йому щастя та вічного життя.

І саме тоді Ісус навчав Своїх учнів, а разом з ними і нас: «Як важко тим, що мають багатства, увійти в Царство Боже! (пор. 23). Бачачи їхнє здивування, Ісус каже: «У людей це неможливо, – але не у Бога; у Бога все можливо» (пор. 24-27).

Далі Венедикт ХVІ вказав, що історія Церкви подає нам багато прикладів багатих людей, які вживали свої багатства в євангельському дусі, осягнувши навіть і святість. Серед них були святий Франциск, свята Єлизавета Угорська, святий Карло Борромео.

«Нехай же Пресвята Богородиця, – мовив Святіший Отець, – Мати Премудрості, допоможе нам радісно прийняти запрошення Христа, щоб увійти в повноту життя».

Після проказування молитви «Ангел Господній» Венедикт ХVІ окремо згадав, що у суботу 13 жовтня в Празі були проголошені блаженними 14 мучеників Ордену Братів Менших, які загинули за віру 1611 року. Фрідріх Бахштайн та його 13 співбратів є першими блаженними Року Віри і є мучениками. Їх приклад пригадує нам, що вірити в Христа означає бути готовими також і страждати з Ним і за Нього.








All the contents on this site are copyrighted ©.