2012-09-03 10:31:20

Справжнім сенсом релігії є жити в слуханні Бога. На молитві «Ангел Господній» з Папою Венедиктом XVI 2 вересня 2012


Релігійність, в першу чергу, означає слухати Бога, її не можна зводити до простого виконання побожних практик. На цьому наголосив Папа Венедикт XVI у своєму повчанні, виголошеному перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 2 вересня 2012 р. На спільну Богородичну молитву зі Святішим Отцем, щоб послухати його повчання та отримати Апостольське благословення, на внутрішньому подвір’ї літньої Папської резиденції у Кастель Ґандольфо зібралося кілька тисяч прочан, між якими були подружні пари, що святкували «срібний» ювілей спільного життя.

Свою катехизу Папа присвятив темі Божого закону, Його заповіді, що було фундаментальним елементом єврейської релігії, але є таким також і для християнства, знаходячи своє сповнення у любові. «Божим законом, – сказав Венедикт XVI, – є Його слово, яке провадить людину дорогами життя, виводить її з рабства егоїзму та приводить до “землі” істинної свободи та життя». Ось чому у Біблії не знаходимо бачення закону, як тягаря, обмежень, але як найцінніший Божий дар, свідчення Його батьківської любові, Його бажання бути Союзником Свого народу та разом з ним писати історію любові, – зазначив Святіший Отець, пригадуючи, що у Старому Завіті тим, хто від імені Бога передає Його закон народові є пророк Мойсей.

«Але ось бачимо проблему: коли народ прибув до своєї землі, посідаючи закон, від піддається спокусі в чомусь іншому шукати свою безпеку та свою радість, в чомусь, що вже більше не є Господнім словом: у матеріальних речах, у владі, в інших “божествах”, що так насправді є лише порожніми ідолами», – вів далі Венедикт XVI, звертаючи увагу на те, що хоч Божий закон залишився, він перестав бути найважливішою річчю, правилом життя, стаючи, радше, оболонкою, в той час, як життя слідує зовсім іншими дорогами, керується іншими правилами, часто егоїстичними. «Таким чином, – додав він, – релігія втрачає свій автентичний сенс, яким є жити в слуханні Бога, щоб чинити Його волю, яка є істиною про наше буття, а тому жити добре, у справжній свободі, та зводиться до здійснення другорядних звичаїв, які задовольняють, радше, людську потребу почуватися з Богом в розрахунку». І це, за словами Папи, є великою небезпекою для кожної релігії, з цим, свого часу, зустрівся Ісус, та й сьогодні це може справджуватися й у християнстві. Тому Христові слова, які Він повторяє за пророком Ісаєю, і які записані святим євангелистом Марком: «Народ цей устами мене почитає, серце ж їхнє далеко від мене; та вони марно мене почитають, навчаючи наук – наказів людських. Заповідь Божу занедбавши, притримуєтеся ви передання людського», – повинні, як зауважив Святіший Отець, спонукати і нас задуматися.

На завершення Венедикт XVI також пригадав, що й апостол Яків у своєму Посланні перестерігає перед небезпекою фальшивої релігійності. Він пише християнам: «Будьте виконавцями слова, а не лише слухачами, самі себе обманюючи». «Нехай же Пречиста Діва Марія, до Якої тепер звертаємося з молитвою, допоможе нам з відкритим та щирим серцем слухати Боже слово, щоб воно щодня скеровувало наші думки, наші рішення та наші дії», – побажав Папа, а тоді проказав разом з паломниками молитву «Ангел Господній».







All the contents on this site are copyrighted ©.