2012-07-16 10:06:15

Христос є центром нашого життя та історії. На молитві «Ангел Господній» з Папою 15 липня 2012


Вже стало своєрідною традицією те, що під час літніх зустрічей з вірними з нагоди проказування молитви «Ангел Господній», Папа Венедикт XVI ділиться своїми думками про святих, спомин яких в цьому періоді пропонує літургійний календар. Підтвердженням тому стала і чергова зустріч з паломниками, що відбулася в неділю, 15 липня 2012 р., на внутрішньому подвір’ї літньої резиденції Вселенських Архиєреїв у Кастель Ґандольфо.

Попросивши в прочан вибачення за спізнення, пов’язане з ранковою Службою Божою, яку він того дня очолив в містечку Фраскаті, Святіший Отець зазначив, що 15 липня – це день літургічного спомину святого Бонавентури з Баньореджіо, францисканця, Учителя Церкви, який був наступником святого Франциска з Ассісі на чолі Чину Братів Менших. Саме він написав першу офіційну біографію свого попередника, а наприкінці життя був єпископом дієцезії Альбано, на території якої розташоване Кастель Ґандольфо.

Венедикт XVI процитував уривок з одного з листів святого Бонавентури: «Визнаю перед Богом, що причиною того, що я дедалі більше полюбив життя блаженного Франциска є те, що воно подібне до періоду початків і зростання Церкви». Ці слова, як зауважив Папа, скеровують нас до євангельського уривку, що розповідає про те, як Ісус посилав своїх учнів на місію, що цієї неділі читався у храмах латиського обряду. Як розповідає святий Євангелист Марко, Ісус покликав дванадцятьох та послав їх по двоє, наказавши не брати з собою нічого, ні хліба, ні торби, ні двох одежин. «Святий Франциск, після свого навернення, буквально здійснив це Євангеліє, стаючи вірним свідком Ісуса, та, будучи особливо поєднаним з таїнством хреста, перемінився у “другого Христа”, таким і представляє його святий Бонавентура», – зазначив Святіший Отець.

Повертаючись до постаті святого Бонавентури, Папа вказав на те, що центром натхнення для всього його життя та його богослов’я був Ісус Христос, що відповідає словам святого Павла з послання до Ефесян: «Благословен Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, що благословив нас із неба всяким духовним благословенством у Христі» (Еф 1,3). Далі Апостол Народів показує, як здійснилося оце благословення: в Христі Бог нас вибрав ще перед народженням, в Ньому ми маємо відкуплення Його кров’ю, в Ньому ми стали спадкоємцями, призначеними стати на хвалу його величі, у Ньому віруючі отримують печать Святого Духа. «Цей гімн святого Павла вміщає бачення історії, до поширення якого у Церкві спричинився святий Бонавентура: центром усієї історії є Христос, Який також є гарантом новизни та оновлення, присутніх в кожній епосі», – наголосив Венедикт XVI, додаючи, що в Ісусі Бог сказав і дав нам усе, але оскільки Він є невичерпним скарбом, Святий Дух не ніколи перестає об’являти та осучаснювати Його таїнство.

Пригадавши, що у понеділок, 16 липня, відзначається спомин Пречистої Діви з Гори Кармель, Святіший Отець закликав молитися до Пресвятої Богородиці за те, щоб «допомогла нам, великодушно відповісти, як святі Франциск та Бонавентура, на Господній поклик звіщати словами, а понад усе – своїм життям, Його Євангеліє спасіння».







All the contents on this site are copyrighted ©.