2012-04-08 07:54:34

Просімо Бога, щоб ми стали носіями Його світла, щоб через Церкву сяйво Христового обличчя увійшло у світ. Пасхальне чування з Папою Венедиктом XVI у Ватикані


У суботу, 7 квітня 2012 р., ввечері, в базиліці Святого Петра у Ватикані розпочалося Пасхальне чування – святкова Служба, під час якої відбувся обряд запалення світла. Згідно з давньою традицією Церкви, в Пасхальну ніч Святіший Отець охристив та миропомазав кількох дорослих катехуменів, які під час цієї відправи також прийняли своє перше Святе Причастя, яке було їм уділене під двома видами. Папа також особисто запричащав хресних батьків та деяких інших вірних. Цьогорічні неофіти, охрищені Святішим Отцем, походять з Туркменістану, Італії, Албанії, США, Німеччини, Камеруну та Словаччини.

Під час проповіді Венедикт XVI зазначив, що Пасха – це свято нового створення: Ісус воскрес і вже більше не вмирає. «Відкрився новий вимір людини, створіння стало більшим та ширшим», – пояснив Святіший Отець, додаючи, що саме тому Пасхальне чування розпочинають біблійні читання, які розповідають про творення світу, «яке спрямоване до єдності між Богом та створінням».

Ця розповідь розпочинається зі створення світла, яке було створене ще перед сонцем та місяцем. Що ж це означає? «Світло вчиняє можливим життя. Вчиняє можливою зустріч. Вчиняє можливим спілкування, пізнання, доступ до дійсності, до істини», – пояснив Папа, додаючи, що зло, навпаки, ховається, тому світло є символом добра. Отож, Бог створив світ як простір пізнання та істини, зустрічі та свободи.

У Пасхальний ранок Бог знову промовив: «Нехай засяє світло!». Ісус воскрес із гробу, бо життя сильніше від смерті, любов сильніша від ненависті, істина сильніша від брехні. І це стосується не тільки Христа, але й кожного з нас. «Через Хрищення та визнання віри Господь спорудив міст нам назустріч, через який новий день досягає також і нас», – зазначив Венедикт XVI, додаючи, що саме тому Церква у давнину називала Хрищення «просвіщенням».

Темрява загрозлива для людини. Людина бачить матеріальні речі, але не бачить, куди прямує світ і звідки приходить, куди прямує саме ж життя. «Темрява щодо Бога та щодо цінностей є справжньою загрозою для нашого існування і для нашого світла взагалі», – вів далі Святіший Отець. Він зазначив, що сьогодні ми вміємо освітлити наші міста таким сліпучим світлом, що навіть не видно зоряного неба. «Чи ж не є це образом проблеми нашого буття просвіченими?» – запитав Папа, додаючи, що віра є тим, що показує нам Боже світло, відкриває наші очі на справжнє світло.

Літургія відображає це таїнство через запалення пасхальної свічі. «Це світло, яке живе завдяки жертві. Свічка світить, згоряючи», – пояснив Венедикт XVI, додаючи, що це – чудесне відображення пасхального таїнства Христа, «Який дарує Себе Самого, і, таким чином, дарує велике світло». Іншим аспектом є те, що світло свічі є вогнем. «Вогонь, – зазначив Папа, – це сила, яка формує світ, сила, яка перемінює. Вогонь дарує тепло. У цьому також стає видимим Христове таїнство. Христос, світло, є вогнем, полум’ям, яке спалює зло, перемінюючи, таким чином, світ і нас самих».

Ще одною особливістю свічки є те, що віск є плодом праці бджіл. Таким чином, учасником цього дійства стає усе створіння, адже у свічці створіння стає світлоносцем. У цьому, як зауважив Святіший Отець, міститься також образ Церкви: «Співпраця живої спільноти вірних у Церкві є, немовби, працею бджіл. Вона будує спільноту світла».

«Молімо в цій хвилині Господа Бога про те, щоб дав нам досвідчити радість Свого світла, просімо Його, щоб ми самі стали носіями Його світла, щоб через Церкву сяйво Христового обличчя увійшло у світ. Амінь», – завершив свою проповідь Венедикт XVI.








All the contents on this site are copyrighted ©.