2012-01-10 09:03:00

"Діти невидимих людей" (10)


"Діти невидимих людей" - так називається цикл передач, присвячений дітям українських трудових мігрантів в Італії, який готує Світлана Духович. Пропонуємо вашій увазі чергову передачу з цієї серії: RealAudioMP3

9 січня Церкви східної традиції за юліянським календарем вшановують пам'ять Святого Первомученика Стефана. Первомученик Стефан належить до так званих «comites Christi», що в перекладі з латинської означає «послідовники Христа», тобто ті, які були найближчими до Христа в Його земному житті і першими дали свідчення своєї віри в Нього через мучеництво. Саме тому Церква встановила дні їхнього вшанування відразу після святкування народження Ісуса Христа.

Завдяки проповідуванням Христових Апостолів, перша християнська громада постійно збільшувалася, таким чином, виникла потреба вибрати сім дияконів, які дбали про різні практичні потреби громади. Одним з них був Стефан, який залишився в Єрусалимі, незважаючи на переслідування християн. Про нього написано в Діяннях Апостолів: «Стефан же, повний благодаті й сили, творив чуда й великі знаки в народі» (Ді 6, 8). Він став ворогом тих, які ненавиділи і не терпіли християн. Вони звинуватили Його в тому, що він «говорив образливі слова проти Мойсея та проти Бога» (Ді 6, 11). Стефана повели до синедріону, де він відкрито виступив, проповідуючи Новий закон і Новий завіт у Христі, і звинуватив своїх противників у смерті Месії. За ці слова Стефана вивели за місто і закаменували. Впавши на коліна, він промовляв «Господи Ісусе, прийми дух мій! […] Господи, не постав їм цього за гріх!» (Ді 7, 59-60).

Первомученик Стефан є прикладом сміливого свідчення своєї віри, свідчення аж до смерті. Вірити і виявляти свою віру, коли це не вигідно, коли це важко, коли цим ми протиставляємося більшості – все це вимагає зусилля, сили волі, рішучості. Одна з таких обставин, які випробовують віру – це переїзд в іншу країну. Саме про це ми поговорили із молодими дівчатами і хлопцями, яких ми зустріли на українській греко-католицькій парафії Свв. Сергія і Вакха у Римі.








All the contents on this site are copyrighted ©.