2012-01-08 11:48:48

Молитва та Святі Тайни, як перша допомога у вихованні. Проповідь Папи Венедикта XVI під час Служби Божої з Хрищенням немовлят


«Служити цю Службу Божу з Хрищенням немовлят у свято Господнього Хрищення – це завжди причина великої радості», – сказав Папа Венедикт XVI на початку проповіді, виголошеної у неділю, 8 січня 2012 р., вранці, в Сикстинській каплиці Апостольського Палацу у Ватикані. В неділю після свята Богоявлення, яке в латинському обряді відзначає об’явлення Христа Господа всім народам за посередництвом трьох Царів-Мудреців зі Сходу, Римо-Католицька Церква спогадує подію Хрищення Ісуса в Йордані. Вже склалася традиція, що цього дня Святіший Отець Венедикт XVI христить немовлят, які народилися в сім’ях ватиканських працівників. Цього разу їх було 16.

Папа відзначив, що ця подія відбувається тому, що батьки висловили бажання, щоб їхні діти «отримали дар Божої благодаті, насіння вічного життя». «Можна сказати, – звернувся Венедикт XVI до батьків, – що це було перше ваше виховне рішення, як свідків віри для своїх дітей. Це було фундаментальне рішення!». Святіший Отець зазначив, що завданням батьків є, з допомогою хресних, виховувати свою дитину. Однак, «виховання стає чудесною місією, якщо її виконувати у співпраці з Богом, Який є першим і справжнім вихователем людини».

Свідчення цього знаходимо у читанні з книги пророка Ісаї, через якого Бог звертається до Свого народу якраз як вихователь. Він перестерігає ізраїльтян від небезпеки шукати поживу і напій при фальшивих джерелах. «Бог бажає дати нам добрі речі для їжі і пиття, – сказав Венедикт XVI, – речі, які спричиняються до добра, в той час, як ми інколи вживаємо непотрібні речі, або навіть і шкідливі». Передовсім Бог дає нам Себе і Своє слово, бо знає, що віддалившись від Нього, швидко потрапимо в труднощі, як блудний син із притчі. Тому Він, у Своєму безмірному милосерді, запевняє нам можливість завжди до Нього повернутися, і якщо приймемо Його слово, воно принесе добрі плоди в нашому життя.

«Як дорослі, ми стараємося, щоб черпати з добрих джерел, задля нашого добра і добра тих, які ввірені нашій відповідальності», – зазначив Святіший Отець, вказуючи на Боже слово та Святі Тайни. Дорослі, за його словами, повинні перші живитися з цих джерел, щоб «могти провадити молодших під час їхнього зростання». «Батьки повинні багато дати, але щоб могти дати, потребують, в свою чергу, отримати, інакше спорожніють, пересохнуть», – наголосив Венедикт XVI, додаючи, що батьки, як і священики, не є джерелом, а радше – каналом, через який мають протікати життєдайні соки Божої любові. «І якщо ми відірвемося від джерела, – сказав він, – ми самі першими відчуємо негативні наслідки і не будемо здатні виховувати інших».

Євангеліє представляє постать святого Івана Христителя, який був великим вихователем для своїх учнів, «тому що вів їх до зустрічі з Ісусом, про Якого свідчив». «Справжній вихователь, – підкреслив Папа, – не прив’язує людей до себе, не присвоює. Він хоче, щоб дитина або учень навчилися пізнавати істину та з нею встановили особисті стосунки». Святий апостол Іван у своєму першому посланні пише, що свідчення дає Святий Дух. Це також бачимо в події Ісусового Хрищення в Йордані. Своїм учням Христос обіцяє Духа Утішителя, Який свідчитиме про Нього і також допоможе свідчити учням. За словами Святішого Отця, ця обітниця є великим заохоченням в ділі виховання, адже «знаємо, що ми не самі, що наше свідчення підтримуване Святим Духом».

«Для вас, рідних і хресних батьків, дуже важливо сильно вірити в присутність і дію Святого Духа, призивати та приймати Його до себе через молитву та Святі Тайни», – наголосив Венедикт XVI, додаючи, що першою умовою виховання є молитва, адже тоді ми віддаємо ініціативу Богові, ввіряємо Йому наших дітей. Святі Тайни, в свою чергу, допомагають виконувати виховну місію в єдності з Христом. «Молитва та Святі Тайни, – сказав на завершення Святіший Отець, – дають нам ті світло й істину, завдяки яким ми можемо бути одночасно лагідними та сильними, застосовувати ніжність та суворість, мовчати та промовляти у відповідний момент, докоряти і заохочувати належним чином».








All the contents on this site are copyrighted ©.