2011-11-09 15:55:42

Божий закон вимагає синівської слухняності, а не рабської. На загальній аудієнції з Папою Венедиктом XVI 9 листопада 2011


У середу, 9 листопада 2011 р., на площі Святого Петра у Ватикані відбулася чергова загальна аудієнція з Папою Венедиктом XVI, під час якої він далі ділився роздумами над окремими Псалмами. На зустріч з Главою Католицької Церкви зібралось понад 20 тисяч вірних. Цього разу Святіший Отець коментував 119 (118) Псалом, який, за його словами, є «дуже особливим та унікальним». Насамперед, це найдовший Псалом, який складається зі 176 віршів, розподілених у 22 строфи. Крім того, він написаний у формі акростиха згідно з єврейським алфавітом, який має 22 літери, яким відповідає кожна строфа, з якої у ній розпочинаються перші слова кожного рядка. Головною темою цього літературного шедевру є похвала Божому закону. У цьому контексті Папа закликав вірних у центрі свого життя ставити Христа та Його святу волю.

Святіший Отець зазначив, що Божий закон у цьому Псалмі представлений як Боже Слово, яке є викликом для людини, вимагаючи від неї повної довіри слухняності та великодушної любові. «Увесь Псалом, – сказав Венедикт XVI, – проникнутий любов’ю до Божого слова: за його красу, визвольну силу, здатність давати радість і життя. Це тому, що Божий закон не є важким ярмом неволі, але даром благодаті, який звільняє та провадить до щастя».

Папа зазначив, що вірність псалмоспівця народжується із слухання слова, зберігання його у своєму серці та любові. Такою була поведінка Пречистої Діви Марії, яка, за його словами, є сповненням ідеалу віруючої людини. Святіший Отець також зауважив, що оскільки Божий закон є джерелом життя, то вимагає не рабського послуху, але свідомої, повної довір’я синівської слухняності. «Слухання Божого слова – це особиста зустріч з Господом життя, зустріч, яка повинна виразитися в конкретних рішеннях та стати шляхом наслідування Христа», – сказав Венедикт XVI.

Особливу увагу Святіший Отець присвятив словам з 57-го вірша, які говорять, що «Господь є часткою» віруючої людини. Тут, за його словами, йдеться про радикальне рішення обрати Бога своїм єдиним благом та зберігати Його слово як найцінніший дар. Ці слова дуже важливі й сьогодні. Насамперед, для священиків, які покликані жити виключно Богом та Його словом. Але вони стосуються кожного члена Божого народу, покликаного до Євангельської радикальності, свідків життя, принесеного Христом, новим і вічним «Первосвящеником», Який приніс Себе самого в жертву для спасіння світу. Саме Господь і Його слово, – зазначив Папа, – є тією обітованою землею, в якій ми повинні жити в радості та єдності.

Венедикт XVI закликав вірних молитися за те, щоб Господь вклав у наші серця любов до Свого слова та дав нам благодать ставити Його святу волю у центрі нашого життя. «Просімо, щоб наша молитва та все наше життя були просвічені Божим словом, яке Псалом 119 називає світильником для наших кроків та світлом на наших стежках, так що наша мандрівка між людьми буде безпечною. А Пресвята Марія, Яка прийняла та породила Слово, буде нам провідницею та розрадницею, провідною зорею, яка вказує дорогу до щастя», – закликав Святіший Отець.








All the contents on this site are copyrighted ©.