2011-09-19 12:57:12

Євангеліє перемінює світ. На молитві «Ангел Господній» з Папою Венедиктом XVI 18 вересня 2011


Темі нової євангелізації присвятив своє повчання Папа Венедикт XVI, промовляючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 18 вересня 2011 р., Святіший Отець коментував початок Послання святого Павла до Филип’ян – читання, яке цього дня прозвучало під час літургії латинського обряду.

Насамперед, Папа розповів про християнську громаду міста Филипи, засновником якої був святий Павло. Це була важлива римська колонія у сучасній південній Греції, куди Апостол Народів прибув під час своєї другої місіонерської подорожі. «Це було першим разом, коли Євангеліє прибуло до Європи», – зазначив Венедикт XVI, додаючи, що це сталося приблизно 50-го року, тобто 20 років після смерті та воскресіння Ісуса.

Послання до Филип’ян вміщає гімн Христові, який представляє підсумок Його таїнства, тобто втілення, упокорення аж до смерті та прославлення. За словами Святішого Отця, життя святого Павла, який писав це послання, перебуваючи у в’язниці, було одністю з цим таїнством. «Для мене бо життя – Христос, а смерть – прибуток», – стверджує апостол. «Це – новий сенс життя, людського існування, яке полягає у сопричасті з живим Ісусом Христом, не лише з якоюсь історичною постаттю, якимось учителем мудрості чи релігійним лідером, але з людиною, у якій особисто перебуває Бог», – наголосив Венедикт XVI, додаючи, що Христові смерть і воскресіння є Доброю Новиною, призначеною досягнути всіх народів та «зсередини перемінити усі культури, відкриваючи їх на фундаментальну істину: Бог є любов, в Ісусі Він став людиною та Своєю жертвою відкупив людство з неволі зла, даючи йому вірогідну надію».

Далі Папа зазначив, що святий Павло належав до трьох культур – єврейської, грецької та римської, а тому невипадково, що Бог вибрав його нести Євангеліє від Малої Азії через Грецію аж до Риму. «Сьогодні живемо в період нової євангелізації, – сказав Венедикт XVI. – Широкі простори відкриваються для звіщення Євангелія, в той же час – регіони з давньою християнською традицією покликані наново відкрити красу віри». За словами Святішого Отця, здійснювати цю місію покликані люди, які можуть за святим Павлом сказати: «Для мене життя – Христос», окремі особи, родини та спільноти, які погоджуються працювати у Господньому винограднику, не очікуючи іншої винагороди, як лише брати участь у місії Христа та Його Церкви.

«Дорогі друзі, – сказав на завершення Венедикт XVI, – Євангеліє перемінило та й надалі перемінює світ, немов ріка, яка зволожує безмежне поле. Молімося до Пречистої Діви Марії за те, щоб в усій Церкві дозрівали священичі, чернечі та мирянські покликання для служіння новій євангелізації».








All the contents on this site are copyrighted ©.