2011-08-21 14:33:51

Бог нас любить, і це надає сенс кожному нашому починанню. Слово Папи Венедикта XVI з нагоди молитовного чування з молоддю


У слові Святішого Отця Венедикта ХVІ до молоді, приготованому з нагоди молитовного чування, що відбулося 20 серпня 2011 р. в мадридському аеропорту «Куатро вієнтос» читаємо:

«Дорога молоде, вітаю всіх вас, особливо тих молодих людей, які поставили мені свої запитання і дякую їм за їхню щирість, з якою вони висвітлили свої тривоги, що в певний спосіб виражають прагнення всіх вас осягнути в житті щось велике, щось, що дасть вам повноту і щастя.

Однак, як молода людина може бути вірною християнській вірі і надалі прагнути великих ідеалів у теперішньому суспільстві? В Євангелії, яку ми вислухали, Ісус дає відповідь на це важливе запитання: «Як мене Отець полюбив, так я вас полюбив. Перебувайте у моїй любові!» (Ів. 15, 9).

Так, дорога молоде, Бог нас любить. Це велика істина нашого життя, що надає сенсу всьому іншому. Ми не є наслідком випадку чи нераціональності, але на початку нашого існування є задум Божої любові. Залишитися в Його любові означає, отже, жити закоріненими у вірі, тому що віра не є простим прийняттям деяких абстрактних правд, але це глибокий зв’язок з Христом, який спонукує нас відкрити наше серце на цю таємницю любові і жити як особи, які знають, що вони є люблені Богом.

Якщо перебуватимете в любові Христа, закоріненими у вірі, то навіть серед протиріч і страждання знайдете джерело радості й утіхи. Віра не суперечить вашим найбільшим ідеалам, навпаки, підносить їх і вдосконалює. Дорога молоде, не пристосовуйтеся до чогось, що є меншим від Істини й Любові, не пристосовуйтеся то того, хто є меншим від Христа, – закликав Святіший Отець.

Саме сьогодні, коли панівна культура релятивізму відкидає пошук правди і погорджує пошуком правди, що є найбільшим виявом людського духу, ми повинні відважно і покірно пропонувати універсальні цінності Христа, як Спасителя всіх людей і джерело надії нашого життя. Він, що взяв на себе наші скорботи, дуже добре знає таємницю людського болю і показує Свою сповнену любові, присутність в тих, хто страждає. Вони ж, із свого боку, з’єднані з стражданням Христа, беруть дуже близьку участь в Його ділі спасіння. Понад те, наша безкорисна увага до хворих і потребуючих завжди буде покірним і тихим свідченням образу співчутливого Бога.

Дорогі друзі, нехай вас не сковує жодне нещастя. Не лякайтеся світу, ані майбутнього, ані своєї слабкості. Господь вам дозволив жити в теперішній історичний момент, щоб завдяки вашій вірі й надалі звучало Його Ім’я по всій землі.

В цей час молитовного чування, запрошую вас вірити в Бога, який допоможе вам віднайти своє покликання в суспільстві та в Церкві і тривати в ньому з радістю й вірністю. Варто прийняти до глибини свого нутра поклик Христа і з відвагою й великодушністю йти за ним, дорогою, яку він нам пропонує.

Багато хто покликаний Господом до подружжя, в якому чоловік і жінка, творячи одне тіло (пор. Бут. 2, 24), реалізовують себе в глибокому спільному житті. Це сяючий і, водночас, вимогливий виднокрай. Це задум правдивої любові, який щодня відновлюється та поглиблюється, розділяючи радості й труднощі, і який відзначається даруванням усієї особи. Тому, розпізнати красу й добро подружжя, означає бути свідомим, що тільки контекст вірності і нерозривності, а також відкритості на Божий дар життя, є відповідним для величі й гідності подружньої любові.

Христос кличе інших, натомість, йти за Ним якнайближче в священстві та богопосвяченому житті. Як чудово знати, що Бог тебе шукає, затримує Свій погляд на тобі і неповторним голосом каже також і тобі: «Йди за мною!» (пор. Мк. 2, 14).

Дорога молоде, щоб віднайти і вірно наслідувати ту форму життя, до якої Господь кличе кожного з вас, необхідно як приятелі перебувати в Його любові. А як же можна підтримувати приязнь, якщо не через частий контакт, розмови, перебування в єдності і розділяючи надії та тривоги? Свята Тереза від Ісуса казала, що молитва – це «розмовляти з приязню, багато разів самим перебуваючи в контакті Тим, про Якого знаємо, що нас любить» (пор. Книга життя, 8).

Отож, запрошую вас перебувати тепер в адорації Христа, реально присутнього в Євхаристії. Вести з Ним діалог, ставити Йому свої запитання і слухати Його. Дорогі друзі, молюся за вас усією душею. Благаю вас молитися також і за мене. Просімо Господа, в цю ніч, спонукані красою Його любові, вірно жити завжди з як його учні. Амінь»








All the contents on this site are copyrighted ©.