2011-08-10 16:04:54

Бог промовляє в тиші. На загальній аудієнції з Папою Венедиктом ХVІ 10 серпня 2011


Сьогодні, 10 серпня 2011 р., внутрішнє подвір’я літньої папської резиденції у Кастель Ґандольфо та площу перед центральним входом до резиденції заполонили численні паломники та туристи, які прибули на зустріч до Святішого Отця, бажаючи почути його повчання та отримати його апостольське благословення.

Під час сьогоднішньої загальної аудієнції з вірними Папа Венедикт ХVІ зауважив, що в кожній епосі були чоловіки та жінки, які посвячували своє життя Богові у молитві. Ці монахи та монахині засновували свої спільноти в дуже гарних місцевостях: у маленьких мальовничих селах, на горах та пагорбах, на берегах озер чи морів, а то й на маленьких островах. Ці місця мають два спільні і дуже важливі елементи для контемплятивного, тобто споглядального способу життя: красу довколишнього сотворіння, що вказує на красу Господа Бога, та тишу, забезпечену відстанню від великих міст та важливих сполучних шляхів. Як зазначив Вселенський Архиєрей, тиша – це одна із зовнішніх умов, яка сприяє кращому зосередженню, слуханню Бога, медитації. Сам факт, коли особа втішається тишею, або дозволяє, щоб ця тиша її «заповнила», спонукає до молитви. «Бог промовляє у тиші, але необхідно вміти Його слухати», наголосив Венедикт ХVІ, додавши, що саме тому монастирі є оазами, де Господь промовляє до людства. Монастирські подвір’я – це символічні місця, бо ж вони є внутрішньою територією, закритою для сторонніх людей, однак, відкритою в напрямку неба.

Далі Святіший Отець пригадав, що завтра, 11 серпня, вірні латинської Церкви літургійно вшановуватимуть пам’ять святої Клари Асижської. З цієї нагоди Папа вказав на одну із духовних «оаз», що дуже дорога усім християнам, а зокрема францішканській родині, тобто на монастир Святого Дам’яна, розташований неподалік Асижу, де свята Клара та її співсетри започаткували свою спільноту, живучи у молитві та праці, основуючи своє монаше життя на правилі Братів Менших. Вони називалась «Бідні Сетри», оскільки в особливий спосіб дбали про зберігання убогості та покори своїх сестер, беручи за приклад життя Ісуса та Марії.

Єпископ Риму наголосив, що світ прикрашений такими монастирями немов зорями; деякі із них є дуже давніми, інші, натомість, нові або відновлені новими спільнотами. Ці місця є дуже важливими для світу і зовсім не дивно, що багато осіб, особливо у вільний час чи час відпусток, їх відвідують та залишаються там на кілька днів, відповідаючи на потреби їхніх душ.

«А на закінчення спрямуймо наш погляд на Пречисту Діву Марії, щоб Вона навчила нас любити тишу та молитву», – цими словами Святіший Отець Венедикт ХVІ закінчив своє повчання під час загальної аудієнції із вірними, яка відбулась у середу 10 серпня у Кастель Ґандольфо. Опісля Папа привітав паломників та гостей різними мовами та уділив присутнім апостольське благословення.








All the contents on this site are copyrighted ©.