2011-06-20 12:36:48

Відкриваючись на істину про самих себе, розпізнаємо Божі плани щодо нас. Зустріч Папи Венедикта XVI з молоддю дієцезії Сан-Марино - Монтефельтрі


Відвідини дієцезії Сан-Марино/Монтефельтрі, які Римський Архиєрей Венедикт XVI здійснив у неділю, 19 червня 2011 р, закінчилися зустріччю з дієцезальною молоддю, що відбулася на площі перед катедральним собором містечка Пеннабіллі, що є осідком дієцезії та розташоване у північноіталійському регіоні Емілія-Романья. Промовляючи до юнаків і дівчат, Папа заохотив їх не боятися ставити запитання про важливі життєві теми.

Святіший Отець поділився думками щодо євангельського уривку, який розповідає про те, як якийсь юнак запитував Ісуса: «Учителю добрий, що мені робити, що осягнути вічне життя?» Сьогодні, за словами Папи, ми б поставили запитання: що робити, щоб дійсно прожити життя? У цьому запитанні відображений загальнолюдський досвід пошуку глибокого сенсу життя, адже «вічне життя», про яке запитує юнак, стосується не лише життя після смерті, він хоче знати, як жити тепер, як зараз осягнути життя. «Людина, – сказав Венедикт XVI, – не може жити без цього шукання істини про себе саму, (…) істини, яка спонукує розширити горизонти і вийти за межі того, що є матеріальним, не для того, щоб втікати від дійсності, але для того, щоб переживати її у ще більш справжній спосіб, багатший сенсом та надією, а не лише поверховно».

Такий пошук є найкращим підтвердженням здатності людини не зупинятися на поверхні речей. Таким чином ми пізнаємо як красу, так і минущість життя, відчуваємо тривогу, яку не може заспокоїти жодна земна річ. «Дорогі друзі, – сказав Папа, – заохочую вас усвідомити цю здорову та позитивну тривогу, і не боятися ставити фундаментальні запитання про сенс та цінність життя». У цьому контексті Святіший Отець закликав не зупинятися на часткових відповідях, які можуть бути легшими, але не приносять справжньої радості, а навчитися замислюватись, вдивлятись не на поверхню, а в глибину свого досвіду. «Зі здивуванням відкриєте, – сказав Папа, – що ваше серце є вікном, відкритим на безмежність!» У цьому – одночасно і велич, і труднощі людини. Бо навіть в епоху науково-технічного прогресу людина прагне чогось більшого, ніж зручності та добробут.

«Дорога молоде, – сказав Венедикт XVI, – це саме у відкритості на внутрішню істину про нас, про нас самих і про світ відкриваємо Божу ініціативу щодо нас. Він виходить нам назустріч і дає нам пізнати таїнство Своєї любові». Ця зустріч відбувається через Ісуса Христа, але, вона не вичерпується прийняттям якоїсь доктрини. Він пропонує «розділити з Ним Його життя, і, таким чином, навчитися жити, навчитися, ким є людина, ким є я». Святіший Отець заохотив молодь не боятися важких ситуацій та поглиблювати дружбу з Христом через молитву і читання Святого Письма, участь у Пресвятій Євхаристії та активну участь в житті громади, та побажав, щоб допомогою в цьому були приклад та заступництво святих ровесників.








All the contents on this site are copyrighted ©.