2011-06-15 15:17:59

Господь бажає нашого навернення. На загальній аудієнції з Папою Венедиктом XVI 15 червня 2011


Пророк Ілля вчить нас бути поборниками правди. На це звернув увагу Венедикт XVI, представляючи цю старозавітну постать в рамках циклу повчань, присвячених християнській молитві. Промовляючи до паломників з усього світу, які 15 червня 2011 р. зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, Папа вказав на приклад пророка Іллі, який на горі Кармель молив Бога за навернення свого народу.

Святіший Отець розповів, що в часах, коли жив пророк Ілля, ізраїльський народ переживав занепад віри, намагаючись поєднувати віру в Єдиного Бога з культом ідола Ваала, якого сусідні народи вшановували як покровителя родючості. Щоб викрити облудність такого наставлення, пророк збирає народ на горі Кармель і ставить перед необхідністю зробити вибір: «Коли Господь є Бог, ходіть за ним; коли ж це Ваал – ходіть за ним», – читаємо у Книзі Царів. Але він не залишає люд самим в такій відповідальній хвилині. Щоб знайти істину, він пропонує, щоб жерці Ваала приготували жертву, і щоб молилися за те, щоб зійшов вогонь і її спалив. «Так, – сказав Венедикт XVI, – розпочалося протистояння між двома зовсім різними способами звертатися до Бога та молитися».

Пророки Ваала починають танцювати, викрикувати, калічити свої тіла. Вони покликаються на самих себе і на свої здібності, щоб змусити свого божка дати їм відповідь. «Таким чином, – сказав Папа, – об’являється облудна дійсність ідола: людина його уявляє як щось, чим вона володіє, чим можна покерувати власними силами (…), замість того, щоб відкривати людське серце на Іншого, на визволяючі стосунки, що дозволяють вийти з тісного простору власного егоїзму до виміру любові та взаємного дару, поклоніння ідолові закриває людину в виключному та безнадійному шуканні себе самої».

Іншою є поведінка пророка Іллі. Він закликає народ наблизитися, вчиняючи його учасником своєї молитви. Далі він споруджує вівтар, взявши 12 каменів, як символ 12-ти поколінь Ізраїля, щоб пригадати народові Божі діла щодо нього. Той народ, який, здавалося, забув про своє походження та привілейовані стосунки з Господом, тепер є, немовби, покликаним по-імені. Ілля просить, щоб об’явилася Господня істина, і щоб Господь втрутився, щоб навернути Свій народ, щоб він пізнав, Ким насправді є його Бог та зробив остаточний вибір. «Ілля, своїм заступництвом, просить у Бога те, що Сам Бог прагне зробити, об’явитися у повноті Свого милосердя, вірним своїй дійсності буття Господом життя, Який прощай, навертає, перемінює», – зазначив Святіший Отець, пригадуючи, що згадана біблійна подія закінчилася тим, що з неба зійшов вогонь, який спалив жертву Іллі. Народ вже не має сумнівів, бо «Боже милосердя вийшло назустріч його слабкості».

Папа відзначив, що ця подія, по-перше, ще раз пригадує нам про першу заповідь: поклонятися єдиному Богу, а по-друге, навчає, що першочерговим завданням молитви ж навернення. Там, де зникає Бог, людина потрапляє в рабство ідолопоклонства, як це нам у наш час показали тоталітарні режими, або те, як різні форми нігілізму вчиняють людину залежною від ідеологій. Натомість, справжнє поклоніння Богові означає віддати себе Йому та людям. «Очевидно, – сказав на завершення Венедикт XVI, – Божий вогонь, вогонь любові обпікає, перемінює, очищає, але саме так не руйнує, а радше, творить істину про наше життя, наново створює наше серце».







All the contents on this site are copyrighted ©.