2011-06-05 11:27:50

Молодість – найсприятливіший час, щоб відкривати справжній сенс життя. Зустріч Папи Венедикта XVI з хорватською молоддю


Перший день візиту Святішого Отця Венедикта ХVІ до Хорватії завершився молитовним чуванням із молоддю, яка, не зважаючи на дощ, чисельно зібралась на центральній площі міста Загреба. Перед приїздом Вселенського Архиєрея молодь процесійно принесла образ Матері Божої Кам’яних воріт, покровительки хорватської столиці, що сягає ХVІІ століття, та помістила його на подіумі площі. Тисячі хлопцв та дівчат збирались на молитву довкола цього образу у хорватських парафіях, приготовляючись до зустрічі із Святішим Отцем.

Венедикта ХVІ зустрів мер міста, вручивши достойному гостю ключі від столиці. Після слів привітання Голови хорватської єпископської конференції, єпископа Маріна, розпочалась перша частина зустрічі, тобто Літургія Слова, а згодом – адорація Найсвятіших Тайн та свідчення двох молодих осіб. Закінчилось молитовне чування з молоддю промовою Вселенського Архиєрея.

Привітавши присутніх хлопців та дівчат, Папа зазначив, що площа, яка є серцем міста і яка зазвичай є шумним місцем щоденного життя, у цей день, завдяки присутності численної молоді, немов перетворилась у храм. Він подякував єпископу Маріну за теплі слова привітання та молодим людям, які поділились своїм свідченням про Ісуса, пережитий досвід яких прирівняв до досвіду святого Августина, який шукав любов «назовні», але відкрив для себе, що вона є ближче до нього, ніж він сам, що вона торкає його зсередини і його очищує.

Далі Святіший Отець запропонував молоді призадуматись над першими словами із уривку, який кілька хвилин перед тим був прочитаний на площі, а саме над словами Апостола Павла із листа до Филип’ян: «Радуйтеся завжди у Господі» (Флп. 4, 4). На думку Святішого Отця, коли подумаємо, що цю фразу Апостол Народів написав християнам Филиппів, будучи у в’язниці і чекаючи на рішення влади, то ці слова змушують душу зворушитися. Апостол перебуває у в’язниці, але звіщення слова Божого та свідчення Євангелія не можна ув’язнити. Досвід Святого Павла вказує нам на те, як продовж нашого життя можна зберегти радість навіть у важким та темних хвилинах. «Усі ми знаємо, що у серці кожного із нас живе сильне бажання щастя», – наголосив Папа, додаючи, що кожен наш вчинок, вибір і намір несе у собі це природне прагнення. Однак, дуже часто спостерігаємо, що ми покладали наше довір’я у те, що не задовольняє цього бажання, а навіть більше – виявляє усю його короткотривалість, минущість. І саме в такі хвилини людина відчуває прагнення чогось більшого, що могло б дати сенс щоденному життю.

«Дорогі друзі, ваша юність є часом, який Господь вам дарує для того, щоб ви могли відкрити значення існування! Вона є часом великих горизонтів, інтенсивно пережитих почуттів, але і боязні з приводу зобов’язуючих та тривалих виборів, труднощів в навчанні та праці, запитань, що стосуються таємниці болю та страждання. А навіть більше, цей прекрасний час вашого життя несе у собі глибоке прагнення, що не перекреслює усього іншого, але його підносить, щоб надати йому повноту», – сказав Вселенський Архиєрей, додаючи, що в уривку Євангелії від Святого Івана Ісус, звертаючись до своїх перших учнів, запитує: «Чого шукаєте?» (Ів. 1, 38). «Дорога молоде, ці слова, це запитання долають час та простір, запитують кожного чоловіка і кожну жінку, які відкриваються на життя та шукають правильної дороги. І ось в чому несподіванка: голос Ісуса повторює сьогодні також і вам: «Чого шукаєте?» Ісус говорить вам через Євангеліє і Святого Духа, Він є вашим сучасником. Він вас шукає ще перед тим, як ви Його шукаєте! Повністю шануючи вашу свободу, Він наближається до кожного з вас і пропонує Себе як правдиву та вирішальну відповідь на те прагнення, що знаходиться у вашому бутті, на бажання такого життя, яке вартує того, щоб його прожити. Дозвольте, щоб Він узяв вас за руку! Дозвольте, щоб Він дедалі більше прямував із вами як друг і супутник вашого шляху. Довіряйте Йому, Він вас ніколи не розчарує! Ісус зблизька покаже вам, чим є любов Бога-Отця, дасть вам зрозуміти, що ваше щастя здійснюється у дружбі з Ним, у сопричасті із Ним, бо ж ми були створені і спасенні через любов, і лише в любові, що прагне і шукає добра іншого, насправді досвідчуємо значення життя та є щасливими, що його живемо, навіть у труднощах, у випробуваннях, у розчаруваннях, навіть йдучи проти течії», – сказав Папа, закликаючи молодь жити у повноті, вказуючи на те, що, зростаючи у дружбі з Господом через Слово Боже, Пресвяту Євхаристію та приналежність до Церкви, вони усім зможуть свідчити радість від зустрічі із Тим, Який їх завжди супроводжує і кличе до життя у довірі та надії. Христос виразно говорить, що шлях разом із Ним ставить свої завдання і вимагає жертв, але це того варте, додав Папа, закликаючи хлопців та дівчат не дозволити, щоб обіцянки легких успіхів змогли їх дезорієнтувати у житті.

Далі Венедикт ХVІ подав у приклад хорватській молоді їхнього земляка, блаженного Івана Мерца, який помер у віці 32 років, після кількох місяців хвороби, жертвуючи своє життя за Церкву і хлопців та дівчат, яким повністю посвячувався у своєму служінні. А закінчуючи свою промову, Папа мовив: «Дорога хорватська молоде, усіх вас обіймаю як дітей! Несу вас у серці і уділяю вам моє благословення: «Радуйтеся завжди у Господі!» Його радість, радість правдивої любові, нехай буде вашою силою! Амінь. Слава Ісусу та Марії!»







All the contents on this site are copyrighted ©.