2011-05-08 14:19:20

Християнське навернення є джерелом радості і надії. Служба Божа Святішого Отця Венедикта XVI у Венеції


У неділю, 8 травня 2011 р., вранці, в парку «Сан Джуліяно», де була відправлена урочиста Служба Божа, Святішого Отця Венедикта ХVІ зустріло понад 300 тисяч вірних. Цей парк, розташований в Местре – промисловій частині Венеції, що лежить не на островах а на материку, є найбільшим у Європі і він простягається на 700 гектарів. Це зовсім новий парк – він був відкритий 2003 року, перетворюючи попереднє місце фабричних відходів у місце збереження унікальної флори та фауни, оснащене спортивними майданчиками, численними сценами, де проводяться найрізноманітніші заходи.

З Венедиктом ХVІ співслужило 40 єпископів та понад 600 священиків. Молитви вірних читались італійською, німецькою, словенською, угорською та хорватською мовами.

Розпочинаючи проповідь, Святіший Отець відзначив, що йому особливо приємно відслужити Службу Божу в цьому місці, яке, зазвичай, приймає концертні та культурні заходи, але сьогодні «гостить воскреслого Ісуса, дійсно присутнього у Своєму слові, у літургічному зборі Божого люду з його Пастирями, та, винятковим способом, у Святій Тайні Своїх Тіла та Крові».

Привітавши учасників богослуження, Папа коментував прочитаний євангельський уривок, що розповідає про зустріч Христових учнів зі Спасителем на дорозі до Емаусу. «Цей випадок, – сказав Венедикт XVI, – показує, які наслідки воскреслий Ісус спричиняє у двох учнях: навернення від розчарування до надії, навернення від смутку до радості, а також навернення до життя у спільноті». Далі Папа додав, що дуже часто, коли говориться про навернення, то береться до уваги лише його труднощі, відречення. Натомість, «християнське навернення, є також, перш усього, джерелом радості, надії та любові».

«Дорогі брати й сестри! Я прибув до вас, як Єпископ Риму та продовжувач Петрового служіння, щоб зміцнити вас у вірності Євангелію та в сопричасті», – сказав Папа, звертаючи особливу увагу на те, що сьогодні тут зібралися представники Церковних спільнот, народжених з матірної Аквіленської Церкви. «Як у минулому, коли ці Церкви відзначалися апостольською ревністю та душпастирським динамізмом, так і сьогодні потрібно відважно поширювати й захищати істину та єдність віри. Сучасній людині, нерідко пригніченій широкими та тривожними проблемами, які підважують основи її життя та діяння, слід пригадувати про християнську надію», – сказав Венедикт XVІ.

Красномовними свідченнями віри в цій місцевості, за словами Святішого Отця, є храми, твори мистецтва, лікарні, школи, бібліотеки, а навіть і середовище міст і сіл. Але сьогодні це «бути Христовим» стоїть перед загрозою позбутися своєї істини та глибокого змісту, стати поверховим, коли досвід віри вже не освітлюватиме життєвий шлях, як це трапилося з учнями з Емаусу. «Так стається, – сказав Папа, – коли сучасні учні віддалюються від Єрусалиму Розп’ятого та Воскреслого Христа, більше не вірять в могутність та живу присутність Господа. Проблема болю і страждань, проблема несправедливості та гніту, страху перед іншими, чужими й далекими, що прибувають на наші землі, і, здається, загрожують тому, чим ми є, приводять сучасних християн до того, щоб зі смутком сказати: а ми сподівалися, що Господь звільнить нас від зла, від болю, від страждання, від страху, від несправедливості». В такій ситуації, – вів далі Папа, – потрібно, щоб кожний з нас, подібно, як це зробили учні з Емаусу, дозволив, щоб Ісус нас навчав. Це робимо з любов’ю слухаючи Боже слово. Наступним моментом є стати співтрапезником з Христом, щоб «Його смиренна присутність у Святій Тайні Його Тіла та Крові відновила наш погляд віри».

Пізнавши Христа під час ламання хліба, двоє учнів без зволікання повернулися до Єрусалиму, щоб поділитися надзвичайним досвідом зустрічі з Воскреслим. «Потрібно зробити великі зусилля, аби кожен християнин (…) перемінився у свідка, готового енергійно і з радістю звіщати подію Христових смерті й воскресіння», – сказав Венедикт XVI, звертаючись зі словами визнання до архипастирів, які докладають зусилля до нової євангелізації, додаючи, що його присутність покликана стати допомогою на цьому шляху.

«Навіть традиційно католицький люд може, однак, зазнати в негативному значенні, або навіть і несвідомо засвоїти, наслідки культури, яка прямує до створення такого способу мислення, в якому євангельська благовість відкрито відкидається або їй чиняться приховані перешкоди», – вів далі Святіший Отець, заохочуючи бути витривалими на дорозі захисту християнських цінностей, не піддаватися спокусам гедоністичної культури та закликам матеріалістичного споживацтва. «У дійсності, наша віра і наша надія звернені до Бога, звернені до Бога, тому що закорінені в Ньому, основані на Його любові та Його вірності», – сказав Папа, пригадуючи приклад святості, який показали подвижники цієї землі, та додав: «Якщо захочемо послухати їхнього духовного повчання, то нам не буде важко розпізнати їхній особистий та характерний заклик, скерований до нас: Будьте святі! Поставте Христа у центрі свого життя! Споруджуйте на ньому будівлю вашого життя. В Ісусі знайдете силу відкритися ближнім та зробити з себе, за Його прикладом, дар для всього людства».







All the contents on this site are copyrighted ©.