2011-04-19 09:56:29

Через поріг тисячоліття з Іваном Павлом ІІ (6). Папа про хрест


RealAudioMP3 Під час свого понтифікату Слуга Божий Папа Іван Павло ІІ багато разів говорив про хрест, страждання, про значення болю і перемогу Ісуса Христа над смертю. Повертаємось до його слів, сказаних 1989 року, звершуючи духовне паломництво з нагоди його беатифікації та 10-ої річниці візиту в Україну.

З нагоди завершення Великого Посту святої пам’яті Іван Павло ІІ сказав:

«Хрест – це знак Ісуса, який ми оспівуємо і якому поклоняємось. Що більше, хрест – це знаряддя нашого Відкуплення. Поклонятись хрестові означає поклонятись самому Ісусові: «Поклоняємось Тобі, Христе, благословимо Тебе, бо Ти своїм святим хрестом відкупив світ» (з відправи «Хресної дороги»).

Дійсність хреста супроводить наше щоденне існування, наш щоденний досвід. Людина усвідомлює цінності, але також і обмеження. Звідси походить проблема зла, болю, страждання і навіть гріха. Чому стільки зла, стільки терпінь? Яке це все має значення? Навіщо?
Ці питання споконвіку хвилюють людські серця й уми. Хто з нас не відчуває рани в серці, коли йдеться про страждання невинних, дітей, окремих осіб чи цілих народів, які підкорені силам, які, здавалося б, позначають тріумф зла у світі.

Іноді, це «чому» щодо болю й страждання сповнює душу сумнівами в Божій любові чи навіть і в самому існуванні Бога. Але це тому, що йдеться про сам хрест, про хрест без Ісуса. А тоді він, дійсно, жахливий, важкий, нестерпний.

Хрест з Ісусом… У цих словах відкриваємо значення болю та цінність, яку він має в житті та історії. Хто зрозуміє страждання Ісуса Христа задля спасіння світу, той знайде спонуку для того, щоб іти разом із Ним хресною дорогою, яка, однак, не закінчується смертю, але Воскресінням, перемогою над гріхом і смертю, відкупленням і спасінням всіх поколінь», – наголосив Слуга Божий Іван Павло ІІ.








All the contents on this site are copyrighted ©.