2010-12-27 15:10:03

Діти потребують батьківської і материнської любові. Молитва "Ангел Господній" з Папою Венедиктом
XVI в неділю Пресвятої Родини


Своє повчання перед проказуванням молитви «Ангел Господній» опівдні 26 грудня 2010 р., Святіший Отець присвятив Пресвятій Родині, адже саме в неділю по Різдві римо-католики відзначають свято на Її честь. Папа пригадав слова з Євангелії від святого Луки, які розповідають, що пастухи, отримавши від ангела звіщення про народження Месії, прийшли на те місце і «знайшли Марію, Йосифа й дитятко, що лежало в яслах» (Лк 2,16). «Перші наочні свідки народження Ісуса побачили, отже, образ сім’ї: матір, батька та новонародженого», – сказав Венедикт XVI, додаючи, що саме тому в рамках святкування Різдва Церква заохочує нас споглядати на цю “ікону”, на якій бачимо малого Ісуса, оточеного любов’ю та піклуванням батьків.

Зрештою, вів далі Святіший Отець, народження кожної дитини несе в собі часточку цього таїнства. Про це найкраще знають батьки, але й кожному з нас доводилося чути слова, звернені до них: «Ця дитина є даром, є чудом!» Далі Венедикт XVI мовив: «У дійсності, людські істоти переживають продовження роду не як просто прокреативний акт, але відчувають його багатство, передчувають, що кожна людська особа, яка з’являється на землі, є найбільшим “знаком” Творця та Отця, що у небі», додаючи, що саме з огляду на це дуже важливим є те, щоб кожне дитя, приходячи на світ, було тепло прийняте в сім’ї. І не йдеться тут про зовнішні зручності, адже Ісус народився у стайні, а першою Його колискою були ясла, однак любов Йосифа та Марії дозволила Йому відчути, що означає бути любленим. «Цього потребують діти, – наголосив Венедикт XVI, – любові батька і матері. Саме вона додає їм безпеки та, зростання, дозволяє відкрити сенс життя».

Переживаючи багато випробувань, серед яких і втечу до Єгипту, Пресвята Родина завжди покладалася на Боже провидіння. І хоч вона, напевно, є особливою та неповторною, однак, залишається прикладом життя для кожної сім’ї. На це звернув увагу Святіший Отець наприкінці свого повчання, закликаючи поручити опіці «Пресвятої Богородиці та святого Йосифа усі сім’ї, щоб вони не втрачали відваги перед обличчям випробувань та труднощів, але щоб завжди зростали у подружній любові та з довір’ям до Бога посвячувалися служінню життю та вихованню».







All the contents on this site are copyrighted ©.