2010-11-04 13:00:39

Пам’ять про небесну батьківщину - спонука не забувати про минущість земних речей. Папа Венедикт XVI очолив Службу Божу за померлих ієрархів


Турбуватись про «горішнє» не означає занедбувати свої обов’язки та земські завдання. На це звернув увагу Папа Венедикт XVI у проповіді, виголошеній під час поминальної Служби Божої за кардиналів та єпископів, що померли від листопада 2009 до листопада цього року.

«А коли ви з Христом воскресли, то шукайте того горішнього, де Христос перебуває», – саме ці слова, з послання святого Павла до Солунян, як зазначив Святіший Отець, заохочують нас піднести зір до небесної дійсності. «Апостол, – сказав Венедикт XVI, – має намір звернути увагу на стан віруючих, тих, які “вмерли” для гріха, і життя яких є “поховане з Христом у Бозі”. Вони покликанні щоденно жити під пануванням Христа – початком та сповненням кожної їхньої дії, свідчачи про нове життя, що було їм дароване у Хрищенні». Папа зазначив, що це оновлення у Христі відбувається в серці людини, коли вона, борючись з гріхом, зростає у чеснотах.

Апостол також говорить про «земні справи», вказуючи на те, що життя в Христі вимагає рішучої постанови зректися всього того, що зв’язує нас з землею, руйнуючи душу. «Шукання горішніх речей, – вів далі Святіший Отець, – не означає, що християнин повинен занедбати свої земні обов’язки та завдання, а лише те, що повинен не загубитися в них, так ніби вони мають остаточну цінність». Пригадка про небо, зазначив Папа, – це спонука визнати відносність того всього, що минуще, тобто працювати, старатися, відпочивати, але з певною відчуженістю, властивою тому, хто усвідомлює, що він є лише паломником до небесної батьківщини.

Саме до цієї фінішної прямої дійшли ті, кого спогадуємо: 6 кардиналів та численні єпископи, які залишили нас протягом року. Венедикт XVI зазначив, що цією молитвою складаємо Богові подяку за ті дари, які Церква отримала через них, та просимо упокоєння для їхніх душ. «Вічне життя було відкрите для нас Христовим пасхальним таїнством, а віра є шляхом, до веде до нього», – наголосив Папа, закликаючи вірних намагатися крокувати дорогами добра, завжди пам’ятаючи про те, що «не маємо тут постійного міста, а майбутнього шукаєм», – як писав Святий Павло у посланні до Євреїв.







All the contents on this site are copyrighted ©.