2010-09-03 17:48:48

Послання Папи Венедикта
XVI з нагоди ХХVІ Всесвітнього Дня Молоді (підсумок)


У п’ятницю, 3 вересня 2010 р., у Ватикані оприлюднено Послання Папи Венедикта XVI з нагоди Всесвітнього Дня Молоді, що у серпні наступного року відбудеться у Мадриді, столиці Іспанії. Для належного духовного приготування до зустрічі Святіший Отець пропонує юнакам і дівчатам тему, зачерпнуту з послання святого Павла до Колосян: «Вкорінені та збудовані на Христі, міцні у вірі» (пор. Кол. 2,7). Запрошуючи віруючу молодь, а також тих, хто сумнівається і невіруючих на зустріч у Мадриді, Папа висловлює побажання, щоб усі могли пережити вирішальний життєвий досвід – досвідчити Ісуса Христа та Його любов до кожного з нас.

Згадуючи про різноманітні проблеми, з якими стикається сучасна молодь, Венедикт XVI зазначає, що перевагою молодої людини є прагнення чогось нового та великого. «Чи це лише якась порожня мрія, яка розсіюється, коли стаємо дорослими? – запитує Святіший Отець, відповідаючи, – Ні, людина і справді створена для великих речей, для безмежного. Будь-якої іншої речі їй не вистачить».

Бог є життям, пригадує Папа, а кожне створіння тягнеться до життя. Тому, цілком недоречним є гасло, що, мовляв, для того, щоб людина могла жити, слід з суспільства виключити Бога. В багатьох кінцях світу сучасна культура намагається чинити саме так, або принаймні звести віру до приватної практики, яка немає жодного значення для суспільного життя. І в той час, наголошує Венедикт XVI, як збір цінностей, що є основою суспільства, походить з Євангелія, а це – відчуття гідності людської особи, солідарності, праці, сім’ї, ми переживаємо час своєрідного забуття, відкинення християнства та зречення від скарбу отриманої віри, а це загрожує втратою власної самобутності. В цьому контексті Вселенський Архиєрей закликає юних католиків в усьому світі «посилювати дорогу віри в Бога», особливо сьогодні, коли багатьом «не вистачає міцних точок опори для того, щоб будувати своє життя, а тому вони стають невпевненими».

Повертаючись до теми звернення, натхненного посланням святого Павла до Колосян, Венедикт XVI зазначає, що наш культурний контекст не надто відрізняється від тих часів. І сьогодні існує намагання витіснити Бога з життя людей та збудувати «рай» без Нього. «Але досвід вчить нас, що світ без Бога стає “пеклом”: в ньому переважає егоїзм, поділ в родинах, ненависть між людьми та між народами, нестача любові, радості та надії», – пише Папа, зазначаючи, що там, де люди і народи приймають Божу присутність, покланяються Йому в істині та слухають Його слова, там будується цивілізація любові. Щоб вказати на важливість віри в житті віруючого, Святіший Отець окремо зупинився над словами, які вживає святий Павло: «Вкорінені та збудовані на Христі, міцні у вірі». «Вкорінений» пригадує нам про дерево та коріння, яке його живить, «збудований» пов’язане із спорудженням дому, а «міцний» вказує на зростання фізичної та моральної сили. І все це стосується нашої віри. Папа закликав юнаків і дівчат «будувати свій дім на скелі», «йти за Божим словом», намагатися завжди бути з Ісусом Христом, з Яким вони будуть спроможні «з відвагою та надією долати труднощі, проблеми, а також розчарування та поразки».

Венедикт XVI пригадує, що лише Христос Своїм хрестом може звільнити світ від зла та вчинити так, щоб зростало царство справедливості, миру та любові. «Христос не є добром, призначеним лише для нас, Він є добром, яким ми повинні ділитися з іншими», – пише він, закликаючи молодь в епоху глобалізації ставати для всього світу свідками християнської надії, бо є багато таких, які прагнуть її отримати.

Ще раз запрошуючи юнаків і дівчат на зустріч у Мадриді, Святіший Отець наголошує, що «Церква розраховує на кожного з вас, потребує вашої креативної любові та динамізму вашої надії. Ваша присутність оновлює Церкву, омолоджує її і дає свіжий поштовх. Тому, Всесвітні Дні Молоді є благодаттю не лише для вас, але й усього Божого люду».







All the contents on this site are copyrighted ©.