2010-07-04 17:46:09

Зустріч Папи Венедикта ХVІ з молоддю Сульмони: "З вами я відчуваю, що Церква є молодою"


4 липня року, після богослуження, що було відслужене на центральній площі міста Сульмони, Святіший Отець прибув до дієцезального душпастирського центру, щоб поблагословити та урочисто відкрити відреставрований будинок для хворих та похилих віком священиків. Там під час обіду Венедикт ХVІ зустрінувся з єпископами, а пополудні прийняв членів організаційного комітету цього візиту та у приватній формі делегацію в’язниці, в яку входив директор, представники охорони та в’язнів, а також їхній капелан.

Потім панорамною автомашиною Святіший Отець прибув до катедрального храму, який посвячений святому Памфілу, що у VІІ сторіччі був єпископом Сульмони та є небесним покровителем міста та дієцезії. Тут відбулась зустріч Папи з молоддю.
Промовляючи до зібраної в катедральному соборі молоді, Венедикт XVI вказав на два аспекти, що виплили з привітальних промов. Перший, позитивний, – це християнське бачення життя, що є плодом доброго виховання. Негативний же аспект випливає з конкретних проблем, які ускладнюють оптимістичний погляд в майбутнє і з фальшивих цінностей та ілюзорних планів, що обіцяючи заповнити життя, насправді, його випорожнюють. Що ж робити, щоб ці тіні не стали надто важкими?
Папа вказав на важливість «історичної пам’яті», оскільки без пам’яті немає майбутнього. «Теперішня споживацька культура, – зазначив Венедикт XVI, – намагається затиснути людину в теперішності, щоб вона забула відчуття минулого, історії, але, так чинячи, також позбавляє її здатності зрозуміти саму себе, відчувати проблеми та будувати завтрашній день». Тому Святіший Отець наголосив, що християнин – це людина з доброю пам’яттю, яка любить історію.
Відповідаючи на запитання про розпізнавання Божого покликання, Папа зазначив, що секрет полягає у здатності розпізнати та почути його голос, а щоб це зробити, слід призвичаїти серце відчувати Господа Бога як Особу, що є близькою та любить. «Будьте певні, – сказав Венедикт XVI, – той, хто навчиться слухати цей голос і великодушно за ним іти, нічого не боїться, бо знає і відчуває, що Бог є з ним, Він є Приятелем, Отцем та Братом. Одне слово, секрет покликання полягає у стосунках з Богом, в молитві».
Святіший Отець наголосив, що справжня молитва не є чужою для дійсності. «Якщо молитва вас віддаляє, вириває з дійсного життя, будьте на сторожі: це не справжня молитва!» – сказав він, пояснюючи, що саме навпаки, діалог з Богом є запорукою правди та свободи. Слухання Божого слова в Євангелії та в літургії оберігає від засліплення гордістю та самовпевненістю, від пристосовництва, даючи силу бути дійсно вільними, долаючи також і деякі спокуси, що маскуються під виглядом добрих речей. Саме молитва показує нам, що означає бути «у світі», але не «від світу». Не йдеться про помноження слів, але про перебування з Богом.
Венедикт XVI також наголосив, що «віра та молитва не розв’язують проблеми, а дозволяють долати їх у новому світлі та з новими силами». Прикладом цього є численні святі, які, натхненні Святим Духом, уміли знаходити нові відповіді на людські потреби. «Дозвольте, щоб Христос цілковито вас здобув! – звернувся Папа до молоді. – І ви рішуче ступіть на дорогу святості, яка відкрита для всіх, тому що це вчинить вас креативнішими в шуканні розв’язок тих проблем, які ви зустрічаєте, шукати їх спільно». Адже відрізненням християнина є те, що він ніколи не є індивідуалістом.
Святіший Отець заохотив юнаків і дівчат зберігати притаманний їм ентузіазм та радість, особливо ту, що народжується від зустрічі з Господом та вміти передавати її ровесникам. «З вами я відчуваю, що Церква є молодою», – сказав на прощання Венедикт XVI, закликаючи молодь іти вперед євангельською дорогою, любити Церкву, бути простими та чистими серцем, лагідними та сильними в істині, а також – покірними та щирими.
Після зустрічі з молоддю Венедикт ХVІ зійшов у крипту катедрального собору, щоб поклонитись мощам святого Памфіла та святого Целестина V. Як знаємо, урна з його мощами зберігалась в базиліці Пресвятої Марії з Коллемадджіо в місті Л’Аквіла, а тепер, з нагоди ювілею 800-річчя з дня його народження, здійснює паломництво церковним регіоном Абруццо-Молізе. Це була остання подія апостольського візиту Святішого Отця Венедикта ХVІ до Сульмони.








All the contents on this site are copyrighted ©.