2010-06-23 15:17:46

Наша віра є раціональною. На загальній аудієнції з Папою Венедиктом XVI 23 червня 2010


Під час загальної аудієнції у середу, 23 червня 2010 р., що відбулася в залі Павла VI у Ватикані, Папа Венедикт XVI вів далі серію повчань, присвячених великому богословові Середньовіччя святому Томі Аквінському. Сьогодні він представив його богословські праці, головною з яких можна назвати «Суму Теології».

Святіший Отець зазначив, що ця монументальна праця хоч і не була закінченою, вона є спробою з ясністю та поглиблено дослідити таємниці віри, і в ній переплітаються запитання та відповіді, актуальні і для наших часів. Досліджуючи Святе Письмо та Отців Церкви, святий Тома приходить до точних, ясних і відповідних формулювань істин віри, де істина є даром віри і стає доступною для нашого розуму. «Однак, – зауважив Венедикт XVI, – таке зусилля людського розуму повинно постійно просвітлюватися молитвою, світлом з висоти. Лише той, хто живе з Богом та його таїнствами, може також зрозуміти, про що вони розповідають».

Далі Папа представив окремі частини фундаментальної праці святого Томи Аквінського. В першій з них йдеться про Бога, про таємницю Пресвятої Тройці. Друга частина представляє людину, яка, спонукувана Божою благодаттю, намагається пізнавати та любити Бога, щоб бути щасливою тепер і у вічності. Тут представлено богословські принципи морального діяння, показуючи, як у вільному рішенні людини чинити добро поєднуються розум, воля та почуття, до яких додається сила, Божої благодаті. У третій частині святий Тома вивчає Таїнство Христа – дорогу та істину, що веде до пізнання Бога Отця.

Серед інших праць Томи Аквінського Венедикт XVI згадав і про його коментар на «Апостольський символ віри», в якому він пояснює цінність віри. Тому, хто закидає, ніби віра є глупотою, тому що каже вірувати в щось, що не підпадає під досвід відчуттів, святий богослов пригадує, що людський розум є обмеженим і не може всього знати, всіх видимих і невидимих речей. Тому зовсім раціональним є поручитися у вірі Богові, Який Себе об’являє, та Апостолам, Його свідкам.

Наприкінці катехизи Святіший Отець представив коментар святого Томи з Аквіну до молитви «Отче наш», а своє повчання завершив його молитвою до Пресвятої Богородиці: «Найсвятіша і найсолодша Пречиста Діво Маріє, Божа Мати, Твоєму милосердному серцю ввіряю усе своє життя… Випроси для мене, моя найсолодша Пані, дар справжньої любові, якою я зможу усім серцем любити Твого найсвятішого Сина, а після Нього – Тебе, понад усі речі, та ближнього – у Бозі і задля Бога».







All the contents on this site are copyrighted ©.