2010-04-04 12:49:49

Великоднє послання "Urbi et Orbi" (Містові Риму і світові) Вселенського Архиєрея Венедикта XVI


Cantemus Domino: gloriose enim magnificatus est”.
“Заспіваймо Господеві, бо Він дійсно прославився!”
(Літургія Годин, Пасха, Антифон 1).

Дорогі брати й сестри!
Представляю вам звіщення Пасхи цими словами Літургії, в яких звучить відлуння дуже стародавнього єврейського гімну хвали на честь переходу через Червоне Море. Розповідає Книга Виходу, що коли вони перейшли море по суходолі і побачили єгиптян, потоплених у водах, Міріам, сестра Мойсея та Арона, й інші жінки, пританцьовуючи, співали цю пісню радості: «Співайте Господеві, славно бо прославився; коня і вершника скинув у море». Християни в усьому світі повторюють цю пісню під час Пасхального Чування, а окрема молитва пояснює її значення; молитва, яку тепер, у повноті світла Воскресіння, з радістю вчиняємо нашою: «Боже, також і нині сяють перед нами Твої давні чудеса: те, що колись Ти вчинив Твоєю могутньою рукою, щоб визволити один народ від переслідувань фараона, сьогодні Ти через води Хрищення ведеш усі народи до спасіння; вчини, щоб усе людство увійшло до числа Авраамових Синів та отримало гідність вибраного народу».

Євангеліє об’явило нам здійснення давніх прообразів: Своєю смертю та воскресінням Ісус Христос визволив людину з радикального рабства, рабства гріха, і відкрив їй дорогу до обітованої Землі, Божого Царства, Вселенського Царства справедливості, любові та миру. Цей «вихід», перш усього, відбувається всередині самої людини, і полягає в новому народженні у Святому Дусі, наслідкові Хрищення, яке Христос нам дарував саме в пасхальному таїнстві. Стара людина звільняє місце для нової людини, попереднє життя позаду, можна прямувати у нове життя. Але духовний «вихід» є початком цілісного визволення, здатного відновити кожен, особистий та суспільний, вимір людини.

Так, браття, Пасха є справжнім спасінням людства! Якщо Христос, Божий Агнець, не пролив би Свою Кров за нас, ми б не мали жодної надії, а нашою і цілого світу долею була би, неминуче, смерть. Але Пасха змінила напрямок: Христове Воскресіння є новим сотворенням, немовби щепленням, яке може відродити всю рослину. Це подія, яка змінила глибинне спрямування історії, перехиливши її раз і назавжди в сторону добра, життя, прощення. Ми – вільні, ми – спасенні! Ось чому з глибини серця взиваємо: «Заспіваймо Господеві, бо Він дійсно прославився!»

Християнський народ, вийшовши з вод Хрищення, посланий на весь світ свідчити це спасіння, нести усім плоди Пасхи, які полягають в новому житті, звільненому від гріха і відновленому в своїй початковій красі, в своєму добрі та істині. Постійно, протягом двох тисяч років, християни, а особливо святі, збагатили історію живим досвідом Пасхи. Церква є народом виходу, тому що постійно живе пасхальним таїнством і поширює свою оновлюючу силу в кожній епосі й у кожному місці. Також і в наші дні людству потрібно «виходу», не поверховних виправлень, але духовного і морального навернення. Потребує Євангельського спасіння, щоб вийти з кризи, яка є глибокою, і як така, вимагає глибоких змін, починаючи від сумлінь.

У Господа Ісуса молю, щоб на Близькому Сході, а особливо в Землі, освяченій Його смертю та воскресінням, народи здійснили справжній та остаточний «вихід» від війни та насильства до миру і злагоди. Християнським спільнотам, які, особливо в Іраку, зазнають випробувань та страждань, нехай Воскреслий повторить слова, повні втіхи та заохочення, якими Він звернувся до Апостолів у Світлиці Тайної Вечері: «Мир вам» (Ів 20,21).

Тим латиноамериканським та карибським країнам, які досвідчують небезпечного загострення злочинності, пов’язаної з наркоторгівлею, нехай Христова Пасха принесе перемогу мирного співжиття і пошани до спільного добра. Улюблений народ Гаїті, країни, спустошеної жахливою трагедією землетрусу, нехай звершить свій «вихід» з горя і відчаю до нової надії, підтримуваної міжнародною солідарністю. Улюблені мешканці Чилі, пригнічені ще однією великою трагедією, але підтримані вірою, хай з наполегливістю продовжують діло відбудови.

Силою воскреслого Христа нехай у Африці буде покладено край конфліктам, які продовжують спричиняти руйнування та терпіння, і нехай буде осягнено такий мир і таке поєднання, які є запорукою розвитку. Зокрема ввіряю Господеві майбутнє Демократичної Республіки Конго, Гвінеї та Нігерії.

Нехай Воскреслий підтримає християн, які задля своєї віри зазнають переслідувань і навіть смерті, як, наприклад, у Пакистані. Країнам, позначеним тероризмом та суспільними чи релігійними дискримінаціями, нехай Він уділить сили розпочати дорогу діалогу та спокійного співжиття. Провідникам усіх народів нехай Христова Пасха принесе світло та силу, щоб економічна та фінансова діяльність нарешті спрямовувалась згідно з критеріями істини, справедливості та братньої допомоги. Нехай спасенна сила Христового Воскресіння огорне усе людство, щоб воно подолало численні та трагічні прояви «культури смерті», яка схильна поширюватись, щоб, таким чином, будувати майбутнє любові та істини, в якому кожне людське життя буде шановане і прийняте.

Дорогі брати й сестри! Пасха не чинить жодних чарів. Як по той бік Червоного Моря євреї знайшли пустиню, так само і Церква, після Воскресіння завжди знаходить історію, з її радостями та надіями, болями та тривогами. Але, однак, ця історія змінилась, вона позначена новим і вічним союзом, дійсно відкрита на майбуття. Тому, надією спасенні, продовжуймо наше паломництво, несучи в серцях стародавній і завжди новий гімн: «Заспіваймо Господеві, бо Він дійсно прославився».







All the contents on this site are copyrighted ©.