2010-01-10 17:24:58

Отець, Син і Святий Дух сходять між людей і виявляють нам свою любов, яка спасає. Проповідь Святішого Отця в празник Хрищення Господнього в ріці Йордані (10 січня 2010)


На початку своєї проповіді під час Святої Літургії з нагоди празника Хрищення Господнього в ріці Йордані, що сьогодні, 10 січня,відзначає Римо-Католицька Церква, та уділення Святої Тайни Хрищення 14-ом немовлятам, Єпископ Риму закликав присутніх скласти дяку Господеві за те, що у цей день Він кличе цих немовлят стати Його дітьми в Ісусі Христі, заохотив молитись за них та радісно прийняти їх до християнської спільноти, яка від цієї миті стає також і їхньою родиною.

Далі Папа Венедикт ХVІ пригадав, що зі святом Хрищення Ісуса продовжується цикл Господнього об’явлення, що розпочався з празником Різдва Ісуса у Вифлеємі. Як зазначив Святіший Отець, Ісус, об’являючись святому Іванові та народові Ізраїля біля Йордану, розпочинає, вже як дорослий чоловік, свою прилюдну діяльність. У Євангелії від святого Луки читаємо, що народ очікував на Месію. Автор наголошує, що люди, сповнені глибоким бажанням іншого світу і нових слів, залишили свої домівки та обов’язки та йшли на Йордан до Іван, бо саме з його твердих слів черпали надію на прихід Спасителя. Хрищення Івана було хрищенням покаяння, знаком, який запрошував до навернення, до переміни життя, задля близького приходу Месії, Який христитиме Духом Святим та вогнем. І, справді, наголошує Папа, не можна надіятись на новий світ, залишаючись при цьому зануреними в егоїзмі та гріховних звичках. Навіть Христос залишає свій дім у Назареті та притаманну щоденну працю, щоб прийти на Йордан. Він стає разом з іншими у чергу, бажаючи христитись від Предтечі. Христитель, лиш побачивши Ісуса, відчув, що Він є Тим, на Якого скероване все його життя та діяльність, Він є Тим, Хто значно більший від Нього.

За словами Вселенського Архиєрея, Спаситель об’явився у Йордані з великою покорою, притаманною Дитині, що народилась у вифлеємських яслах. Божий Син, безгрішний, стає разом із грішниками, виявляючи цим близькість Бога до людини на її шляху навернення. Христос бере на Себе тягар провин усього людства, розпочинає Свої місію, кажучи «так» замість нас, грішників.

Після хрищення розкривається небо, Дух Святий сходить на Месію у вигляді голуба та чути голос Отця: “Ти – Мій Син любий, Тебе Я вподобав” (Ів. 3,22). Цитуючи святого Григорія Назіянзького, Святіший Отець зазначив, що у той момент відкрилось небо, яке закрив для себе і для своїх потомків Адам. «Отець, Син і Святий Дух сходять між людей і виявляють нам свою любов, яка спасає», – наголосив Венедикт ХVІ, додавши, що, якщо ангели звістили пастухам народження Божого Дитяти, а зоря – мудрецям, то на березі Йордану сам Небесний Отець вказує на присутність Свого Сина у світі, запрошуючи дивитись на воскресіння, на перемогу Ісуса над гріхом і смертю.

Папа наголосив, що добра новина Євангелія є відлунням цього голосу, який сходить з небес. А нав’язуючи до літургійного читання з листа до Тита, він вказав, що Євангеліє є для нас благодаттю, що дає радість і сенс нашому життю, воно «навчає нас, щоб ми, зрікшися нечестя та грішних бажань цього світу, жили тверезо, праведно і благочестиво в нинішньому віці» (Тит. 2,12), тобто, скеровує нас до життя щасливішого, прекраснішого, глибшого, до життя згідно з Божою волею.

«Можемо сказати, що також і для тих діточок сьогодні відкриваються небеса, – мовив Єпископ Риму, – вони отримують в дар благодать Хрищення і Святий Дух замешкає у них, немов у храмі, до глибини перемінюючи їхнє серце. Від цього моменту голос Отця кликатиме також і їх до того, щоб бути Його дітьми у Христі і, в Своїй родині, якою є Церква, подарує кожному із них незрівнянний дар віри». Далі Папа зупинився над значенням Хрищення для тих немовлят, над роллю їхніх рідних та хресних батьків, які просять уділення Святої Тайни для дитини і які беруть на себе відповідальність за її християнське виховання, призадумуючись також над певними літургічними діями обряду Хрищення.

«Дорогі друзі, для тих дітей сьогодні є великий день. З миті Хрищення вони, які стали учасниками смерті і воскресіння Христа, розпочинають з Ним радісний і торжественний життєвий шлях учня», – наголосив Папа Венедикт ХVІ, віддаючи новоохрищених немовлят заступництву Пресвятої Богородиці, щоб за Її допомогою вони завжди були вірними учнями Ісуса Христа та сміливими свідками Його Євангелія.







All the contents on this site are copyrighted ©.