2009-11-15 13:21:46

Божі слова є вічними і здатні перемінити світ. Недільне повчання Папи Венедикта XVI перед молитвою "Ангел Господній" 15 листопада 2009


Сьогодні, 15 листопада, як і щонеділі, Святіший Отець Венедикт ХVІ зустрівся із численними вірними, які прибули на площу Святого Петра у Ватикані з різних країн світу. До паломників та гостей Вічного Міста Папа промовляв із вікна своєї приватної бібліотеки.

Розпочинаючи свою катехизу, він зазначив, що ми дійшли до останніх двох тижнів літургійного року (згідно із календарем латинської Церкви). «Дякуймо Господеві за те, що дозволив нам ще раз здійснити цей шлях віри – давній і завжди новий – у великій духовній родині Церкви! Це є безцінний дар, який дозволяє нам переживати в історії таїнство Христа, приймаючи в ріллю нашого особистого і спільного існування зерно Слова Божого, зерно вічності, яке перемінює цей світ зсередини і відкриває його на Царство Небесне», – мовив Вселенський Архиєрей.

Продовжуючи своє недільне повчання, Папа зупинився над біблійними текстами, які читались у римо-католицьких храмах цього дня, зокрема, над словами Ісуса, записаними святим євангелистом Марком: «Небо й земля пройдуть, слова ж Мої не пройдуть» (Мк. 13,31). Святіший Отець наголосив, що вислів «небо і земля» досить часто зустрічається на сторінках Біблії і вказує на всесвіт. Ісус звертає у вагу на те, що все сотворене є минущим, а Його слова – вічні. Хоч вони й сказані в історичній реальності Його земного життя, однак, є найбільш пророчими словами. Папа Венедикт ХVІ пригадав вірним притчу Спасителя про сівача, у якій Ісус прирівнює Себе до того, який сіє добре зерно, а ті, які слухають Його і приймають – дають добрі плоди; вони живуть під Його владою, залишаються у світі, але не належать світові, носячи у собі зерно вічності, основу переміни, що вже тепер виявляється у доброму житті, натхненому любов’ю, і в кінцевому результаті спричинить воскресіння тіла. «Такою є сила Христового Слова», – підкреслив Єпископ Риму.

«Дорогі друзі, Пречиста Діва Марія є живим знаком цієї правди. Її серце стало «добрим ґрунтом», який з цілковитою готовністю прийняв Боже Слово, так що усе Її життя, перемінене на образ Сина, було впроваджене у вічність, душею і тілом, випереджуючи вічне покликання кожної людської істоти. А тепер, в молитві, зробімо нашою Її відповідь ангелу: “Нехай зо Мною станеться по Твоєму слову”, щоб також і ми, наслідуючи Христа на хресній дорозі, змогли осягнути славу воскресіння», – сказав Папа, закінчуючи свою недільну катехизу. Після того проказав із зібраними молитву «Ангел Господній» та уділив усім своє апостольське благословення.







All the contents on this site are copyrighted ©.