2009-09-28 16:27:45

Проповідь Папи під час Святої Літургії в Старому Болеславі: так, як святий Вацлав, швидким кроком прямуйте до святості


Свята Літургія, на яку зібралось коло 45-ти тисяч вірних, відправлялась на відкритому просторі. 10 тисяч молодих людей здійснили паломництво до місця мучеництва в Старому Болеславі, та провели ніч на молитовному чуванні, Євхаристійній адорації, приступаючи до Святої Тайни Покаяння Крім того прибула численна молодь із Словаччини, Польщі, Німеччини, Австрії. Як зазначив кореспондент Радіо Ватикану, Серджіо Чентофанті, який супроводжує цей Апостольський візит Папи, в Старому Болеславі панував дух Всесвітніх Днів Молоді. Незважаючи на те, що у Святій Літургії брали участь десятки тисяч юнаків і дівчат, слід відзначити велике зосередження і справжню побожність.

У празник святого Вацлава Святіший Отець закликав його наслідувати, щоб завжди і вірно йти за Христом. «Святий Вацлав – це історичний символ чеського народу, – мовив Венедикт ХVІ. – Цей великий святий, якого ви називаєте «вічним» князем чехів, запрошує бути святими. Він сам є зразком святості для всіх, особливо для тих, хто сьогодні керує долею суспільства та народів. Але чи в наші дні святість ще є актуальною? Можливо це не дуже приваблива та важлива тема? Хіба сьогодні не шукають більше успіху та людської слави? Але, скільки триває та вартує земний успіх?»

Далі Папа звернувся до недавньої історії: «Минуле сторіччя – а ваша країна була свідком цього – бачила падіння багатьох могутніх, які, як здавалось, дійшли до недосяжних висот. Але несподівано вони були позбавлені їхньої влади. Хто заперечував і далі заперечує Бога, і, як наслідок, не шанує людини, може здаватись, що має легке життя і здобуває матеріальний успіх. Але вистачить трохи заглибитись, щоб побачити, що ці люди опановані смутком і незадоволенням. Лише той, що зберігає у серці святий "страх Божий», довіряє також і людині та посвячує своє життя побудові справедливішого та більш братерського світу. Сьогодні потрібні люди віруючі і яким можна вірити, люди в кожній сфері готові поширювати християнські принципи та ідеали, які надихають їхні дії. Саме в цьому полягає святість, загальне покликання усіх охрищених, яке спонукує вірно й мужньо виконувати свій обов’язок, не беручи до уваги власний егоїстичний інтерес, але загальне добро, кожної миті життя шукаючи Божу волю.

Папа наголосив, що справжня цінність людського життя не вимірюється тільки земним багатством та проминаючими інтересами, бо глибоке прагнення сенсу власного життя і щастя, що існує в серці кожної людини, не спроможна задовольнити матеріальна дійсність. Той, хто називає себе християнином, мусить бути вірогідним, тобто послідовним з принципами та вірою, які сповідує. Не вистачить тільки здаватись добрими та чесними, треба дійсно ними бути.

Венедикт ХVІ закликав прямувати життям так, як святий Вацлав «швидким кроком до святості». Це, без сумніву, нелегкий шлях, бо перед вірою завжди стоять численні виклики, але коли ми дозволяємо Богові, що є Істиною, керувати нашим життям, то дорога стає рішучою, бо зазнає сили Його любові.








All the contents on this site are copyrighted ©.